ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση για την «Ενδοοικογενειακή βία και γυναικεία κακοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ηράκλειο

Με την μαζική και ενεργή συμμετοχή γυναικών, αλλά και αντρών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ανοιχτό Θέατρο της Πύλης Βηθλεέμ Ηρακλείου η εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και γυναικεία κακοποίηση», την οποία διοργάνωσε η Ομάδα Εργασίας Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες και την ώρα που τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται και λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας.

Για το πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, τις πτυχές και τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, τις παρεμβάσεις που γίνονται σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο αλλά και τις πρωτοβουλίες όπως και τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του, μίλησαν στη διάρκεια της εκδήλωσης άνθρωποι που έχουν ενεργή ενασχόληση με το αντικείμενο.

Για την έκταση του φαινομένου της γυναικείας κακοποίησης στην Κρήτη μίλησε αναλυτικά, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Κρήτη.

Στο έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου και στο προφίλ των γυναικών που αναζητούν και βρίσκουν ουσιαστική στήριξη εκεί αναφέρθηκε διεξοδικά η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη.

Μία επιστημονική ανάλυση για τη συσχέτιση της ενδοοικογενειακής βίας με τις αλλαγές που συντελούνται τις τελευταίες δεκαετίες στον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου τα κοινωνικά κινήματα, όπως οι γυναικείες οργανώσεις, η οργανωμένη πολιτεία και η εκπαίδευση.

Στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση του φαινομένου αναφέρθηκε στην ομιλία της η βουλευτής του κόμματος Ραλλία Χρηστίδου, η οποία παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνολική στάση της απέναντι στο ζήτημα και τις ανεπαρκείς, συχνά καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει, την ώρα μάλιστα που τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών οξύνονται.

Χαιρετισμό αλλά και μία σύντομη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Οι άλλοι δύο βουλευτές Ηρακλείου του κόμματος, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση βίντεο και θεατρικού δρώμενου, με τη συμμετοχή γυναικών της Ομάδας Εργασίας Κοινωνικής Πρόνοιας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ τις εισηγήσεις των βασικών ομιλητών, καθώς και την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους πολίτες που ακολούθησε, συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπυριδάκης.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα αξιοποιήσει και θα δημοσιοποιήσει σύντομα η Ομάδας Εργασίας Κοινωνικής Πρόνοιας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η οποία έχει αναλάβει την δέσμευση να συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση των γυναικών μέχρι τη μέρα που όλες οι γυναίκες θα είναι και θα αισθάνονται ασφαλείς.