ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Ημερίδα του «Ρέθυμνο -Τεχνική Πρωτεύουσα Κρήτης»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο, ημερίδα με θέμα «Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση αρωγός στην εφαρμογή των κανονισμών – Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος 2016», στο πλαίσιο του νέου θεσμού “Ῥέθυμνο -Τεχνική Πρωτεύουσα Κρήτης” που εγκαινιάστηκε εκείνη την ημέρα.

Την ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε ο Τομέας Δομικών Έργων , Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου σε συνεργασία με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ρεθύμνου. Είχε την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης (ΠΕΚΕΣ), τελούσε υπό την αιγίδα και την χορηγία του Δήμου Ρεθύμνου και την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μαρσέλλος Νίκος, Πολιτικός Μηχανικός, Msc, Ειδικός Εμπειρογνώμονας για το Σκυρόδεμα και Μέλος των Επιτροπών Σύνταξης ΚΤΣ-97 και ΚΤΣ-2016. Ο κ. Μαρσέλλος παρουσίασε τον νέο Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος 2016 σε πλήθος Πολιτικών Μηχανικών των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, Πολιτικών Μηχανικών Τεχνικών Υπηρεσιών, στελέχη μεγάλων εταιρειών παραγωγής σκυροδέματος, καθώς και σε μαθητές και καθηγητές του αντίστοιχου Τομέα από το ΕΠΑ.Λ. Χανίων και του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

Οι μαθητές του Τομέα Δομικών του 1ου ΕΠΑ.Λ. / Ε.Κ. Ρεθύμνου μέσω της καθηγήτριά τους κ. Λεουνάκη Ελένης παρουσίασαν στο κοινό την διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκησεων τους σε σχέση με το σκυρόδεμα και δήλωσαν έτοιμοι για την επαγγελματική τους πορεία στο χώρο των κατασκευών. Η κ. Λεουνάκη τόνισε το πόσο σημαντικός είναι ο εξοπλισμός των εργαστηρίων για την διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων, ώστε οι απόφοιτοι της αντίστοιχης ειδικότητας να είναι όντως καταρτισμένοι να ασκήσουν το επάγγελμά τους, εφαρμόζοντας κανονισμούς και πρότυπα, βάζοντας έτσι το λιθαράκι τους στην ορθή εφαρμογή των τεχνικών μελετών. Τόνισε, επίσης, ότι οι απόφοιτοι του Τομέα Δομικών έργων από τα Επαγγελματικά λύκεια είναι οι πλέον καταρτισμένοι ως τεχνίτες, εργοδηγοί, εργαστηριακοί και γενικότερα υπάλληλοι των κατασκευών, αν θέλουμε καλύτερες κατασκευές στην Ελλάδα.

Ο κ. Μαλάς Άγγελος,Αντιδήμαρχος Χωροταξικών Θεμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Ρεθύμνου, στον σύντομο χαιρετισμό του, συγχάρηκε το 1ο ΕΠΑ.Λ/Ε.Κ. για την πρωτοβουλία του αυτή και τόνισε, ως Πολιτικός Μηχανικός ο ίδιος, την ανάγκη για ενημέρωση για τους νέους κανονισμούς καθώς και την σημασία της ουσιαστικής τους εφαρμογής στις κατασκευές.

Η κ. Βιδάκη Ειρήνη, Οργανωτική Συντονίστρια ΠΕΚΕΣ Κρήτης (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού σχεδιασμού), δήλωσε την μεγάλη της χαρά για την υποστήριξη του ΠΕΚΕΣ σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που κάνουν το άνοιγμα στην κοινωνία και φέρνουν κοντά το σχολείο με την αγορά εργασίας. Τόνισε δε, ότι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο πανελλαδικά και συνεχάρει τους μαθητές για την άψογη διοργάνωση της ημερίδα.

Τέλος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για αυτό.

Ο Τομέας Δομικών έργων του σχολείου έχει προγραμματίσει ήδη τις δύο επόμενες επιμορφωτικές ημερίδες για την νέα σχολική χρονιά μέσω του θεσμού αυτού. Όλοι οι συντελεστές διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή η οποία έχει να προσφέρει στον τεχνικό κόσμο της Κρήτης και στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.