ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Με επιτυχία η τιμητική εκδήλωση στην Ασή Γωνιά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στους αγώνες και τη θυσία των προγόνων μας για την Ελευθερία, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, συμμετέχοντας στην τιμητική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Ασή Γωνιά Χανίων.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες μας. Οι παρακαταθήκες τους είναι διαχρονικές, στις νεότερες γενιές, σε όλους μας, για ενότητα, αλληλεγγύη, πρόοδο», επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Σταύρος Αρναουτάκης. Επίσης, στο Ιστορικό γεγονός της εκδήλωσης και στην θυσία των προγόνων μας Πατριωτών, αναφέρθηκαν σε χαιρετισμούς ή σε δηλώσεις τους, ο παριστάμενος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Στέλιος Πετράκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κώστας Γύπαρης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Η τιμητική εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς «Ο Τίμιος Σταυρός», με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Στην έναρξη της εκδήλωσης εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου πεσόντων με την μουσική συνοδεία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αποδόθηκαν ριζίτικα πατριωτικά τραγούδια από την “παρέα ριζίτικου τραγουδιού Ασή Γωνιάς”.

Το δεύτερο μέρος της τιμητικής εκδήλωσης περιελάμβανε κεντρική ομιλία με θέμα «Αναφορά στην έναρξη της Επανάστασης σε Αποκόρωνα και Σφακιά» με ομιλητή τον Ν.Ε. Παπαδογιαννάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια έγιναν απαγγελίες συνθέσεων μαντινάδων από τον ριμαδόρο Σιμησακογιώργη, την Χαριστή Κουκουμπεδάκη και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό την Δ/νση του Γ. Τσιλιμπάρη. Αποδόθηκαν τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Μ Χατζηδάκι, Στ Ξαρχάκου, Γ Μαρκόπουλου και Κρητικά, εντυπωσιάζοντας όλους τους συμμετέχοντας που χειροκροτούσαν θερμά τους μουσικούς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν και τιμητικές βραβεύσεις, απονομές, προσφωνήσεις-αντιφωνήσεις, ενώ εκφράστηκαν και ευχαριστήρια για την συνδιοργάνωση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, από τον οργανωτή Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Μιχάλη Γλεντζάκη και το μέλος του Δ.Σ., παρουσιαστή της εκδήλωσης καθηγητή Πανεπιστημίου Βαγγέλη Μανταδάκη, οι οποίοι παράλληλα ευχαρίστησαν όλους τους παρευρισκόμενους, θεσμικούς εκπροσώπους και πολίτες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Περιφερειάρχη Κρήτης για τη συνεργασία και την προσφορά του στην περιοχή και στην Κρήτη. Η απονομή έγινε από το Δήμαρχο Αποκορώνου. Πλακέτα, επίσης, απονεμήθηκε στην Μπάντα του Ναυτικού που παρέλαβε ο κ. Τσιλιμπάρης , ενώ αναμνηστικό δώρο παραδόθηκε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Επίσης, τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, δια του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Παπαδογιαννάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με Κρητική μουσική, από τους Κώστα Κακουδάκη με το συγκρότημα του, τον Γιώργο Κουκάκη, με τους Πετσάκη, Καλεμάκη, κ.α.