ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διεκδίκησης κτηρίων του Πολυτεχνείου

«Τα κτίρια του Πολυτεχνείου ανήκουν στον λαό και τους φοιτητές των Χανίων. Καμιά συμφωνία επιχειρηματικής δραστηριότητας!» ήταν το μήνυμα που ακούστηκε δυνατά στην συγκέντρωση διεκδίκησης κτιρίων του Πολυτεχνείου της ΚΝΕ στα Χανιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο Γιαλί Τζαμσί.

Ήταν ακόμα μια παρέμβαση διεκδίκησης για να αξιοποιηθούν τα κτήρια, για να καλύφθούν οι ανάγκες της νεολαίας της πόλης, αίτημα που έρχεται σε σύγκρουση με την προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης τους.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους Μ.Τρίπιας και την μπάντα του και στην συνέχεια οι Urban Pulse με το γνωστό αγωνιστικό τους ύφος. Όλοι οι καλλιτέχνες αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της εκδήλωσης και ευχαρίστησαν της ΚΝΕ για την πρόσκληση.

Οι νέοι και νέες που βρέθηκαν στον χώρο καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης παρακολούθησαν τις θέσεις της ΚΝΕ για το θέμα με μεγάλη προσοχή, επισημαίνοντας θετικά της πρωτοβουλία της ΚΝΕ

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

Το σύνθημα «τα κτήρια του πολυτεχνείου ανήκουν στον λαό και τους φοιτητές των Χανίων, καμία συμφωνία επιχειρηματικής δραστηριότητας» δίνει το στίγμα της σημερινής μας συγκέντρωσης. Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα κτηρίων και υποδομών σε επενδύσεις με σκοπό το κέρδος, διεκδικώντας μαχητικά την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και πόρων για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης.

Και αυτή η πάλη, δεν αφορά στενά μεμονωμένες περιπτώσεις ή/και συμβάσεις, αλλά συνολικά την πάλη για να μπουν μπροστά οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Ένας αγώνας που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων «τα έχουν δώσει όλα» πραγματικά στο μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, σταθερά διαχρονικά και μεθοδικά έχουν στρώσει το έδαφος για την επιχειρηματική αξιοποίηση και των υποδομών του πολυτεχνείου, αλλά και συνολικά τη λειτουργία των ιδρυμάτων με τους φοιτητές να τα ονομάζουν χαρακτηριστικά Πανεπιστήμια Α.Ε.

Συνολικά όλες οι δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που τέτοια είναι και τα κτήρια του Πολυτεχνείου πάνε «στράφι» γιατί το κριτήριο της «στρατηγικής» τους αξιοποίησης δεν είναι η κάλυψη των συνεχώς διευρυμένων αναγκών των νέων και του λαού αλλά η αξιοποίηση των πάντων με την λογική της επένδυσης και της αναζήτησης της κερδοφορίας. Αυτή τη καταστροφική και επικίνδυνη αλήθεια, τη ζήσαμε με όλους τους τρόπους την περίοδο που διανύουμε και ιδιαίτερα με το παράδειγμα της διαχείρισης της πανδημίας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και στην πατρίδα μας, δεν την συναντάμε μόνο στο ζήτημα της αξιοποίησης των κτηρίων.

Μια ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μπορούν να αναδείξουν και στον πιο δύσπιστο τελικά ότι σήμερα υπάρχουν δύο κόσμοι.

Από την μία κυβερνήσεις και κράτος, λειτουργούν με άξονα την κάλυψη των αναγκών για κερδοφορία των λίγων και εκλεκτών του σημερινού συστήματος, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των τουριστικών μονοπωλίων, των tour operation, των βιομηχάνων των Εφοπλιστών.

Έτσι καθόλου τυχαία (από την άλλη) ότι τα σχολεία ανοίξανε αυτές τις μέρες χωρίς κανένα απολύτως μέτρο, τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης της δυνατότητας όπως λένε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα αφού η έλλειψη χρηματοδότησης και καθηγητών είναι τεράστια, ο λαός της πόλης στοιβάζεται στα λεωφορεία, οι τουρίστες που κατά χιλιάδες κατέφταναν στα Χανιά δεν περνούσαν από όλα τα αναγκαία test και μέτρα για να προστατευτεί η δημόσια υγεία… Σαφής απόδειξη ότι η Υγεία και η Παιδεία των παιδιών του λαού, το αξιοπρεπές εισόδημα των εργαζομένων θεωρούνται κόστος στο βωμό του κέρδους. Ενώ την ίδια ώρα βέβαια τα δεκάδες δις ευρώ που όλοι είδαμε να λανσάρει ο πρωθυπουργός στις τηλεοράσεις οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς σε επιδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, σε φοροαπαλλαγές κτλ.

Η σημερινή μας παρέμβαση δεν είναι η πρώτη για το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας και συγκεκριμένα των κτηρίων του Πολυτεχνείου, το Κόμμα μας και η ΚΝΕ, διαχρονικά έχουν αποτυπώσει θέσεις, αιτήματα, έχουν συμμετέχει σε μεγάλους αγώνες, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες.

Και ενάντια στην προώθηση των ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων χώρων, κτηρίων, άλλων υποδομών αλλά και έχουν πρωτοστατήσει με όλους τους τρόπους στην προσπάθεια να καταδικαστούν νομοσχέδια και νόμοι του κράτους, που ουσιαστικά διαμόρφωσαν το έδαφος για να υλοποιούνται όλα τα παραπάνω. Είτε με την μορφή της εκμίσθωσης, είτε με μορφή της ένταξής τους στο Υπερταμείο, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή φανταστούν για το μέλλον.

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτέμβρη η καταδικαστέα βίαιη επέμβαση και εκκένωση των κτηρίων στον Λόφο Καστέλι από τις αστυνομικές δυνάμεις επανέφερε απότομα στο προσκήνιο το ζήτημα της αξιοποίησης των κενών; κτηρίων του πολυτεχνείου.

Το ζήτημα φυσικά δεν αφορά μόνο αυτό το κτήριο, που αποτελεί πραγματικό κόσμημα της ιστορικής – πολιτισμικής κληρονομιάς του λαού μας. Αλλά η συζήτηση που αναπτύχθηκε για αυτό συμβάλει στο να δούμε τελικά ποιο είναι το σημαντικό θέμα της όλης υπόθεσης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδιασμού για την επιχειρηματική χρήση των όλων των κτηρίων του Πολυτεχνείου και πιο συγκεκριμένα για την εκμίσθωση τους για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ότι πλέον είναι ανοιχτός ο δρόμος για να προχωρήσει η επένδυση.

Ήδη από το 2017 η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αξιοποιώντας τον νόμο – πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, που διαχρονικά έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και αφορά την λειτουργιά των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, προχώρησε στην πολιτική απόφαση να ξεκινήσει διαγωνισμό για την εκχώρηση των εν λόγω κτηρίων.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστου του 2017 παρουσιάζοντας την συμφωνία με την εταιρία Ισραηλινών συμφερόντων Belvedere για εγκατάσταση ξενοδοχειακής μονάδας. Μάλιστα, η παρουσίαση του «business plan» έγινε πίσω από κλειστές πόρτες απαγορεύοντας ακόμα και σε εκλεγμένους συνδικαλιστές των φοιτητικών συλλόγων να παραστούν.

Σε ποιο όμως έδαφος πάρθηκε αυτή η απόφαση; Τι ήρθε να υπηρετήσει;

Η απαράδεκτη αυτή συμφωνία δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, προετοιμάστηκε και υλοποιήθηκε στο έδαφος του Πανεπιστημίου- επιχείρηση που κριτήριο αξιοποίησης των πόρων και των υποδομών του είναι η εξασφάλιση εσόδων στο φόντο της τρομαχτικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία δέκα χρόνια. Και όχι κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση. Ούτε η αξιοποίηση του ερευνητικού έργου για την βελτίωση της ζωής του λαού

Όλα αυτά στο φόντο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποίησαν πιστά όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, με τις «τομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών» όπως αυτή της εξωστρέφειας και αυτονομίας των ιδρυμάτων που και στο πρόσφατο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας επεκτείνεται η δυνατότητα των ιδρυμάτων να συνάπτουν συμφωνίες με Ιδιώτες, εμπλέκοντας τους ακόμη περισσότερο και στο ερευνητικό έργο.

Το ζήτημα της «αυτονομίας των πανεπιστημίων» και της «ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου» είναι ζήτημα που το επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις (πλην ΚΚΕ) μέχρι σήμερα, εμφανίζοντάς το ως την πεμπτουσία της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι εργαλείο ταχύτερης προώθησης της λειτουργίας τους με κριτήρια ιδιώτη, επιχειρηματία. Η «αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ στην πράξη διευκολύνει τα Ιδρύματα να διαχειρίζονται την ακαδημαϊκή και οικονομική τους δραστηριότητα με μεγαλύτερη ευελιξία. Ταυτόχρονα, απαλλάσσει το κράτος από οικονομικά βάρη ενίσχυσης των ΑΕΙ, τα οποία μετακυλύει στα Ιδρύματα, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα λόγω της προσπάθειας να εξασφαλίσει το κράτος χώρο και ρόλο στην παρέμβαση ενίσχυσης της αναζωογόνησης των επιχειρήσεων. Η «αυτοδιοίκηση» δίνει τη δυνατότητα σε ένα Ίδρυμα να προχωρά την εμπορική δραστηριότητα με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προϊόντα του και να συνάπτει συμβόλαια με επιχειρήσεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ενδεχομένως αποτελεσματικότητα. Εν ολίγοις, «λύνει τα χέρια» των διοικήσεων των Ιδρυμάτων στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΙ, χωρίς να παρεμβάλλεται ένας πολυπλόκαμος κρατικός μηχανισμός. Οι συνέπειες από την «αυτοδιοίκηση» είναι ήδη εμφανείς στα ΑΕΙ. Λαμβάνοντας και τα ίδια τα λεγόμενα της πρυτανείας για την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, μπορεί κανείς να καταλάβει που θα οδηγεί τελικά η συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τελικά, η «αυτοδιοίκηση» γίνεται μοχλός για να περάσουν οι πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μπερδεύοντας μάλιστα έναν κόσμο που μπορεί να αγανακτεί με αυτές και να μην εντοπίζει την κεντρική και ενιαία ευθύνη, την οποία εξακολουθούν να έχουν το κράτος και η κυβέρνηση στη χάραξη της στρατηγικής κατεύθυνσης.

• Επομένως, το έργο έχει σεναριογράφο και σκηνοθέτη τις κυβερνήσεις και την ευρωπαϊκή ένωση και πολυάριθμο casting τους διάφορους καλοθελητές απ’ τη Σύγκλητο, την εταιρεία αξιοποίησης των κτηρίων του πολυτεχνείου και εκεί έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο και ο πρώην πρύτανης και νυν υφυπουργό παιδείας.

Φίλοι και φίλες,

Είναι πραγματικά εξοργιστικό και δικαιολογημένα ο λαός και η νεολαία των Χανιών, μαζικά εξέφρασαν την αντίθεση τους, το ξεπούλημα των συγκεκριμένων ιστορικών κτηρίων στο Λόφο Καστέλι. Ενός σημείου πραγματικά σημαντικής ιστορικής σημασίας, ενός χώρου σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μάλιστα παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο την περίοδο της ίδρυσης του με σκοπό την στέγαση της σχολής καλών τεχνών. Δηλαδή, ως μια υποδομή που θα στήριζε την εκπαιδευτική διαδικασία του ιδρύματος.

Αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, ότι το κίνητρο του κέρδους και η πολιτική που το υπηρετεί δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, ούτε σε ιστορικά και πολιτιστικά κειμήλια , αλλά ακόμα περισσότερο μπροστά στη δυνατότητα να συνδυαστεί η ανάδειξη των συγκεκριμένων στοιχείων μαζί με την κάλυψη των σημαντικών και πολυεπίπεδων αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης.

Η εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου απ’ τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία και επιστημονικούς φορείς είναι μια λογική και θετική και ελπιδοφόρα αντίδραση που είναι ανάγκη να δυναμώσει και να φτάσει μέχρι τέλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες! Στηρίζει με τα μπούνια και συνεχίζει να προωθεί αποφασιστικά το συγκεκριμένο ξεπούλημα με όλους τους τρόπους. Πρόκληση όμως είναι και να εμφανίζονται ως μαχητές της υπεράσπισης του «δημόσιου και ανοιχτού» χαρακτήρα του κτηρίου οι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,, που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των συγκεκριμένων όρων της λειτουργίας του Πολυτεχνείου με το Νόμο Γαβρόγλου και που συναίνεσαν ως κυβέρνηση την περίοδο που αποφασίστηκε το συγκεκριμένο ξεπούλημα, και υπογράφτηκε η σύμβαση. Είναι πραγματικά ντροπή την ίδια ώρα που σημαντικές ανάγκες των νέων της πόλης, δεν καλύπτονται, δεν βρίσκουν χώρο και στέγη, να χρησιμοποιούνται όλοι οι δυνατοί τρόποι, από τα ΜΑΤ και την καταστολή μέχρι και την εξασφάλιση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου για να προχωρούν τέτοιες μπίζνες.

Ξέρουμε πια καλά πως δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τέτοιου είδους επενδύσεις. Όπως εξάλλου αποκαλύπτεται απ’ τις ιδιαίτερα ευφάνταστες μακέτες του νέου ξενοδοχείου το ιστορικό αυτό σημείο-φιλέτο στο κέντρο της πόλης θα μετατραπεί σε ένα χώρο για λίγους και εκλεκτούς, κλειστός για τον λαό και την νεολαία και ανοιχτός για τις business επιχειρηματικών ομίλων με διεθνή δράση, όπως η συγκεκριμένη εταιρεία. Δικαίως λοιπόν προκαλεί οργή στην νεολαία της πόλης και αυτή η οργή πρέπει να γίνει δράση.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επιχειρηματική αξιοποίηση και του συγκεκριμένου κτηρίου αλλά και του συνόλου των κτηρίων του πολυτεχνείου είναι η πάλη για την αξιοποίηση τους για τις ανάγκες των φοιτητών χωρίς “ναι μεν αλλά” και αστερίσκους!.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όπως και πριν την εκκένωση, έτσι και τώρα το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα: με τι όρους και για ποιόν σκοπό πρέπει να αξιοποιηθούν το σύνολο των κτηρίων του Πολυτεχνείου;

Το κτήριο της 5 ης Μεραρχίας, τα άλλα κτήρια του λόφου Καστέλι όπως και το κτήριο του Παπαδοπέτρου, το κτήριο της Γαλλικής σχολής, του κολυμβητηρίου αλλά και άλλα, είναι περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι δημόσια περιουσία! Ανήκουν στον λαό και τη νεολαία και πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες τους!

Με αυτό ως αρχή στεκόμαστε αποφασιστικά και επιμένουμε ότι είναι εφικτό σήμερα, με τις αναγκαίες κινήσεις, να αξιοποιηθεί όλη αυτή η σοβαρή υποδομή για να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλήματα και ελλείψεις σε βασικές υποδομές που θα υπηρετούν τις ανάγκες της νεολαίας.

Για παράδειγμα

• υπάρχουν ανάγκες ενίσχυσης της μορφωτικής διαδικασίας, αφού δεν υπάρχει χώρος μελέτης και βιβλιοθήκης στο κέντρο της πόλης, ενώ η σχολή της αρχιτεκτονικής δεν έχει δικό της χώρο (πχ για σχεδιαστήρια).

• Αλλά υπάρχουν ανάγκες και για την ψυχαγωγία των νέων, όπως χώροι εκδηλώσεων, πολιτιστικά στέκια, χώροι στέγασης των πολιτιστικών ομάδων του Πολυτεχνείου, δηλαδή χώροι για την δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, των ασχολιών των νέων, χώροι που οι νέοι, φοιτητές και ντόπιοι, θα μπορούν να βρίσκουν στέγες γιατις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους.

• Ελεύθεροι χώροι ώστε δωρεάν και ποιοτικά να μπορούν οι νέοι να χαρούν τις ομορφιές του τόπου τους

Τα κτήρια πρέπει ΤΩΡΑ με ευθύνη της κυβέρνησης και του Πολυτεχνείου να παραδοθούν με τις απαραίτητες παρεμβάσεις και να είναι ανοιχτά για το λαό και τους νέους της πόλης! Και σε αυτό πρέπει όλοι να σταθούν μπροστά!

Η αξιοποίηση των κτηρίων σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί πραγματικά και να αναδείξει τα συγκεκριμένα κτήρια και την πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να τα καταστήσει πραγματικά ανοιχτά, να τους δώσει ζωή.

Για αυτό είναι αναγκαία η αποφασιστική συντήρηση και τεχνική στήριξη των κτηρίων με ευθύνη του κράτους, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, ώστε να διαμορφωθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές, για την αναβαθμισμένη παροχή όλων των δυνατοτήτων των κτηρίων, για όλες τις παραπάνω ανάγκες, και για ακόμα περισσότερες που αν ανοίξει πραγματικός διάλογος με επίκεντρο τις ανάγκες μας μπορούν να τεθούν.

Να είμαστε ξεκάθαροι! Για να μπορέσει πραγματικά να εξασφαλιστεί μια τέτοια αξιοποίηση των κτηρίων χρειάζεται σύγκρουση και πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολο της!

Κανένας άλλος τρόπος, όπως για παράδειγμα οι επιμέρους καταλήψεις ή οι οικειοποιήσεις χώρων, δεν μπορεί να λύσει πραγματικά το να οργανωθεί επιτέλους ένα συγκεκριμένο σχέδιο αρμονικής λειτουργίας όλων των κτηρίων ως ένα πλέγμα ζωντανών χώρων για τους νέους της πόλης!

Ίσα-ίσα υπονομεύει αυτή την προοπτική, αφού οι χώροι τελικά αποτελούν κομμάτια, μιας υποβαθμισμένης επιμέρους αξιοποίησης και όχι πραγματικά χώροι ανοιχτοί και διαθέσιμοι σε όλους. Είναι διαφορετικό να οικειοποιούνται κάποιοι ένα χώρο για μια δική τους, συγκεκριμένη χρήση, με τη δική τους κουλτούρα και λογική και άλλο οι ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Η πρόταση μας είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία πρόταση, απαντάει στο πραγματικό δίλλημα που είναι:”ή επιχειρηματική αξιοποίηση των χώρων για να κερδίζουν οι λίγοι ή αξιοποίηση των χώρων για τις δικές μας ανάγκες!”

 • Πολλοί μας λένε ότι μόνο με την ιδιωτικοποίηση μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση αυτής της περιουσίας και μέσω μια συμφέρουσας οικονομικής συμφωνίας, τα χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι όμως έτσι;
 Η αλήθεια είναι πως, όχι! Χρόνια τώρα το πολυτεχνείο εκμισθώνει κτήρια σε εταιρίες (πχ Bodyline) και όμως ποτέ αυτά τα χρήματα δεν «γύρισαν» στις ανάγκες των φοιτητών. Αυτό το μαρτυρά και η ίδια η πρυτανεία, ομολογώντας ότι η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα τελικά ως αποτέλεσμα έχει την οριακή ουσιαστικά συντήρηση του Πολυτεχνείου, λόγω της τρομερά μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Κύρια όμως επιδιώκουν με τέτοιες ενέργειες να ενισχύουν την «εξωστρεφή» δράση και όχι την ενίσχυση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, της φοιτητικής μέριμνας του ιδρύματος. Την προώθηση του κύρους του πολυτεχνείου με επιχειρηματικά κριτήρια, όχι για να βρουν δουλειά με δικαιώματα οι απόφοιτοι, αλλά για να βρεθούν νέοι επενδυτές και εταιρίες για τα «νέα ξεπουλήματα» στο μέλλον. Για αυτό και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν βελτιωθεί οι όροι σπουδών (ακόμη και σήμερα γίνονται προσαρμογές των προγραμμάτων σπουδών με κριτήριο την εξοικονόμηση δυναμικού), δε βελτιώθηκαν οι όροι της φοιτητικής μέριμνας σίτισης, στέγασης, μετακίνησης των φοιτητών. Ακόμα και οι νέες φοιτητικές εστίες, που με τον πολυετή αγώνα τους κατέκτησαν οι φοιτητές, φτιάχτηκαν με δάνειο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, την ίδια ώρα που κόπηκε το επίδομα ενοικίου, ακρίβυνε η τιμή του εισιτηρίου της μετακίνησης.

• Άλλοι, προσπαθώντας να κρύψουν τα παραπάνω, μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αξιοποιηθούν οι χώροι ως δημόσιοι και δωρεάν, χώροι που να έχουμε όλοι πρόσβαση.

Την ίδια ώρα όμως που δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες τις νεολαίας, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν λεφτά για τους όρους σωστού ανοίγματος των σχολείων, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν λεφτά για τη στήριξη των εργαζομένων και του εισοδήματος τους… …την ίδια ώρα εξασφαλίζονται δισεκατομμύρια για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που μόνο για την άμυνα της χώρας δεν είναι.

Την ίδια ώρα αποφασίζονται φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων για το μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα η στήριξη μέσω επενδυτικών πακέτων από διάφορα προγράμματα των επιχειρήσεων είναι Εξόφθαλμη!

Την ίδια ώρα θα μπορούσαμε να δούμε απλά τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προσανατολισμό του…

Μας ζητούν εμάς τους νέους να ρίξουμε τις απαιτήσεις μας, να συμβιβαστούμε με το ότι οι ανάγκες μας θεωρούνται κόστος και «χαμένη υπόθεση». Τους απαντάμε! Δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουμε, δεν θα σας αφήσουμε!

Οι νέοι της πόλης έχουμε ανάγκη από χώρους σύγχρονους, που θα ανήκουν στον πραγματικό τους ιδιοκτήτη, τον λαό και την νεολαία των Χανίων! Δεν έχουμε ανάγκη από έναν ακόμα μεγάλο-ξενοδόχο, μεγάλο-επιχειρηματία!

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, δίνουμε λοιπόν την μάχη! Μπαίνουμε μπροστά για να ενισχυθεί ο αγώνας για καμία συμφωνία επιχειρηματικής αξιοποίησης των κτηρίων είτε ως ξενοδοχειακή μονάδα είτε ως οτιδήποτε άλλο θα αποσκοπεί στην απόκτηση κέρδους κόντρα στις ανάγκες μας.

Παλεύουμε για τη μόνη πραγματικά συμφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση των κτηρίων αυτή της παραχώρησης τους για τις ανάγκες των νέων και του λαού της πόλης με ευθύνη της πρυτανείας. Με αποφασιστική στήριξη για να ανακαινιστούν τα κτήρια, με κρατική χρηματοδότηση και με στήριξη σε αυτή την προοπτική από την τοπική διοίκηση.

Είναι πολύ σημαντική η συλλογική απόφαση του συλλόγου των φοιτητών, που απαιτεί τώρα να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών με τη χρήση των συγκεκριμένων κτηρίων χωρίς καμία επιχειρηματική παρέμβαση!

• Να ακυρωθεί τώρα η συμφωνία πολυτεχνείου- belvedere. Να αντιμετωπιστούν από τους υπεύθυνους όλες οι συνέπειες της ακύρωσης της συμφωνίας

• Να αξιοποιηθούν τα κτήρια για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών

• Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για επιχειρηματική αξιοποίηση

• Να καλυφτούν ολοκληρωμένα οι ανάγκες όσον ανθρώπων έβρισκαν καταφύγιο στο κτήριο της παλιάς πρυτανείας. Είναι ευθύνη Κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων

Για να τα καταφέρουμε χρειάζεται τώρα να ενισχυθεί ο αγώνας, να παρέμβει αποφασιστικά το οργανωμένο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, μαζί με τους φορείς της νεολαίας!

Δεν μας ξεγελάνε τα παπαγαλάκια τους. Οι νέοι γίναμε μάρτυρες για μια ακόμα φορά μέσα στην πανδημία, την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ποιανού οι ανάγκες μετράνε

Περισσότερο.

Σήμερα προβάλλει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να παλέψουν οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους τους, ενάντια στην επιχειρηματική δράση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η μάχη αυτή αφορά την ουσία της μόρφωσης της νεολαίας και των όρων που την λαμβάνουν. Είναι μάχη ζωής απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα Κόμματα τους, την ΕΕ, συνολικά απέναντι στον πιο επικίνδυνο ιό – τον καπιταλισμό.

Είναι μονόδρομος για το λαό και την νεολαία Να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με τους αγώνες τους, ενάντια στα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα και τα μέτρα καταστολής, που σκοπό έχουν να τους φορτώσουν άλλη μια οικονομική κρίση που δεν είναι δική τους. δυναμώνοντας το οργανωμένο κίνημα και τους φορείς του.

 Το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί να υπερασπιστεί από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα συνολικά. Η ζωντανή, μαζική και αγωνιστική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και των συλλόγων εργαζομένων του ιδρύματος είναι απαραίτητος όρος για αυτό το σκοπό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, μέσα από τους μαζικούς φορείς και το κίνημα, να δοθεί αποφασιστική μάχη για να αξιοποιηθούν όλα τα κτήρια του πολυτεχνείου για τις δικές μας ανάγκες!

Είμαστε πολλοί!

Έχουμε την δύναμη να τα καταφέρουμε!