ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με επιτυχία τιμήθηκε η 79η επέτειος από τη μάχη στο «Σφακάκι» στα Ανώγεια

Με επιτυχία τιμήθηκε η 79η επέτειος από τη μάχη στο «Σφακάκι» στα Ανώγεια. Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο, οι Βαγγέλης Βρέντζος εκ μέρους της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ, Βασίλης Φασουλάς εκ μέρους του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία Αρμί, όπου παραβρέθηκαν οι Νικος Μανουσάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων. Το παρόν έδωσε και ο σκηνοθέτης Χαρωνίτης Λευτέρης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Ρούλιος, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και υπ. Δήμαρχος Ανωγείων με την Λαϊκή Συσπείρωση. Διαβάστηκε το ιστορικό της Μάχης από τον Αχιλλέα Βρέντζο, αναγγελία του Ύμνου του ΕΛΑΣ από τον Γιάννη Χαιρέτη και του ποιήματος του Φώντα Λάδη «ο Φασισμός» από τον Σταυρακάκη Λεωνίδα.

Ακολούθησε πολιτικη ομιλία τον το Νίκο Μανουσάκη και μουσικό αφιέρωμα με τους Ρούλιο Νίκο, Τορνεσάκη Ελένη, Καλέργη Σοφοκλή και Βασίλη Σκουλά.

Στην ομιλία του ο Νίκος Μανουσάκης τόνισε ότι η μάχη στο Σφακάκι και η ηρωική δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ στα χρόνια της κατοχής εξακολουθούν να εμπνέουν και σήμερα χιλιάδες λαού. Όσο και αν προσπαθεί η Ε.Ε. και τα κόμματά της να περάσουν τη βρώμικη «θεωρία των δύο άκρων», όσο και αν εξοπλίζουν νεοναζιστικά τάγματα και νοσταλγούς του Χίτλερ στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής αλλά και στη χώρα μας, όσα αγάλματα της αντίστασης και του Κόκκινου Στρατού και αν γκρεμίσουν οι λαοί δεν ξεχνάνε και θα δώσουν την απάντησή τους.

Τόνισε επίσης ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία και η άνοδος του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές. Γιατί έδειξε ότι υπάρχει και διευρύνεται ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων, λαού και νεολαίας με διάθεση να αμφισβητήσει την κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε. και τις επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας. Που έχει τη θέληση να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, να συμβάλλει στην ισχυροποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος, των αγώνων των εργαζομένων. Αυτό το μαχητικό ποτάμι εργατικής και λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να στείλει στις τρύπες τους και τα φασιστικά και ναζιστικά αποβράσματα. 

Στη βάση αυτή ο Νίκος Μανουσάκης επεσήμανε ότι έχει εξαιρετική σημασία αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης και εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική να εκφραστεί και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όπως είπε έχει αποδειχτεί με τον πιο τρανταχτό τρόπο, τα τελευταία χρόνια, ότι τα όργανα τοπικής διοίκησης αποτελούν πλέον οργανικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού, λειτουργούν ως το «μακρύ χέρι» του, συμβάλλουν στην εξειδίκευση και υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής. Οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός, και στην Κρήτη, μπορούν να δουν πιο καθαρά πλέον ότι και οι Δήμοι και η Περιφέρεια αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος». Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αυγατίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, των μεγαλοξενοδόχων, των αφεντικών του τουρισμού. Για το λαό ισχύει το «πάμε και όπου βγει» με ανύπαρκτα έργα αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής προστασίας, ακριβά δημοτικά τέλη, ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, εκρηκτικό πρόβλημα στέγασης κ.λπ.

Ο Νίκος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι ο λαός των Ανωγείων και όλης της Κρήτης, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, η νεολαία μπορούν να τους δώσουν αποφασιστικά την απάντηση! Να υπερψηφίσουν παντού, σε Περιφέρεια και Δήμους τη Λαϊκή Συσπείρωση! Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική δύναμη μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης στην πολιτική των «εκλεκτών» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοψηφίζονται και στο τέλος συμφωνούν στο τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.