ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Με επιτυχία το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Ρέθυμνο!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Ρέθυμνο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποτελώντας και φέτος το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς στην πόλη!

Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την προστασία όσων συμμετείχαν και παρακολούθησαν τι εκδηλώσεις τα μέλη και οι φίλοι τις ΚΝΕ είχαν από νωρίς διαμορφώσει τον Δημοτικό Κήπο της πόλης με όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και με τον «κατάλληλο στολισμό» ώστε να σταλεί μαχητικά το μήνυμα ότι η νεολαία δεν σκύβει το κεφάλι, ότι εργαζόμενοι και νέοι μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, γιατί ο αγώνας για τη υγεία και τη ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένει!

Οι πύλες του χώρου άνοιξαν στις 19:00, νωρίτερα από την καθορισμένη έναρξη για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής. Ακόμη, στην Είσοδο του φεστιβάλ έγινε θερμομέτρηση, ενώ οι επισκέπτες παρακολούθησαν καθιστοί, με μάσκες και αποστάσεις το πρόγραμμα.

Στην έναρξη του προγράμματος απεύθυνε χαιρετισμό ο Τζόνι Γκιολίκου, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ρεθύμνου της ΚΝΕ, όπου έκανε αναφορά στην φετινή προσαρμογή του Φεστιβάλ της οργάνωσης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των μελών της ΚΝΕ σε αυτές τις συνθήκες να οργανώσουν με συλλογική προσπάθεια τις εκδηλώσεις, αλλά και στο μήνυμα του Φεστιβάλ “ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή!” που όπως τόνισε αποτέλεσε όλη αυτή την περίοδο το επίκεντρο για ένα σημαντικό άνοιγμα της συζήτησης και του στους νέους.

Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το στέλεχος του κόμματος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα ζητήματα τις περιόδου, των εξελίξεων που είναι έντονες όλη την περίοδο αλλά και στα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν για το λαό και την νεολαία.

Ειδική αναφορά έκανε στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και μια σειρά μύθους που κατέρρευσαν παταγωδώς το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς τους που μόνο αποτρεπτικά δεν έχουν λειτουργήσει για την τούρκικη προκλητικότητα τονίζοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα εκβιαστικά διλλήματα αλλά αντίθετα να απαιτήσει καμία αλλαγή συνόρων στην περιοχή, απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικού σχεδιασμούς, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να αποδεσμευτεί η χώρα από αυτούς τους οργανισμούς με το λαό στην εξουσία. Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην Μόρια και την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με την προσαρμογή των πρωτοκόλλων στις υποδείξεις του κεφαλαίου, την ανάγκη πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος σε σχέση με το άνοιγμα των χώρων εκπαίδευσης ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση που ουσιαστικά δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άνοιγμα των πανεπιστημίων καθώς και τους αναγκαίους όρους για να επιτευχθεί αυτό με ασφάλεια και που οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει.

Αντίστοιχα στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα του τουρισμού, τους όρους που αυτός άνοιξε με τις υποδείξεις του τουριστικού κεφαλαίου αλλά και την κατάσταση των εργαζομένων στο κλάδο και συνολικά την ανάγκη να οργανωθεί τώρα ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός και αυτή την καπιταλιστική κρίση.

Τέλος ανέδειξε την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, δίνοντας παραδείγματα από τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής αλλά και από τις εικόνες που επικρατούν σε όλο τον πλανήτη των 21ο αιώνα επιβεβαιώνοντας ότι το καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα σύγχρονα ζητήματα προς όφελος του λαού.

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο και κάλεσε το λαό και την νεολαία να συ στρατευτούν τώρα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ γιατί ο αγώνας για την ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει!

Τέλος, ακολούθησε συναυλία με τους καταξιωμένους μουσικούς από την πόλη, την Μαρία Δασκαλάκη, τον Σάκη Σακελλαρίδη και τον Σπύρο Ξενιτόπουλο όπου κράτησαν συντροφιά στους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ με αγαπημένα τραγούδια.