ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις της 156ης επετείου στην ιστορική Μονή Αρκαδίου και το Ρέθυμνο!

Εκατό πενήντα έξη χρόνια από την ιστορική επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου η θυσία των αγωνιστών τιμήθηκε από τον Κλήρο, τις Αρχές, την εκπαίδευση και το λαό με εκδηλώσεις μνήμης, με παρέλαση μαθητών, συλλόγων, στρατού, στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και στην Ιστορική Μονή, με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη κ.κ. Πρόδρομο. Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων ομιλία, απόδοση του Εθνικού ύμνου, επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου και στο χώρο της θυσίας.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε στεφάνι εις μνήμη των ηρώων, ενώ στο μήνυμα-δήλωση του για την ιστορική επέτειο ανέφερε:

«Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, καθιέρωσε την Ιερά Μονή, ως έναν από τους ενδοξότερους τόπους της Ελληνικής Επανάστασης. Οι ήρωες που αψήφησαν την υπεροπλία των Οθωμανών, απέδειξαν την υπεροχή της ηθικής φύσης του ανθρώπου απέναντι στην υλική ισχύ. Μέσα στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής, τον Νοέμβριο του 1866, στις στάχτες και στα αποκαΐδια, γράφτηκε χρυσή σελίδα στην εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού έπους. Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός των πολιορκημένων αφύπνισε τις συνειδήσεις του πολιτισμένου κόσμου και αναζωπύρωσε το κίνημα του φιλελληνισμού. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε αυτή την ιστορική επέτειο, ως την υψηλότερη πατριωτική θυσία, που φωτίζει το διαχρονικό νόημα του αγώνα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία.”

Δηλώσεις στα ΜΜΕ για την Ιστορική επέτειο έγιναν από την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ρεθύμνου Μαρία Λιονή η οποία αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των μηνυμάτων των ηρώων της Αρκαδικής εθελοθυσίας. Το Αρκάδι, όπως τόνισε μας ενώνει όλους σε μια εποχή δύσκολη και τα μηνύματα του είναι διαχρονικά.

Στις εκδηλώσεις στην Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, ενώ παρόντες ήταν βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί -Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικής ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικοί εκπρόσωποι και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου

Για τον εορτασμό της επετείου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης, δήλωσε:

«Στη μακραίωνη Ιστορία της, η Κρήτη έχει να επιδείξει διαρκείς και ανυποχώρητους αγώνες και έχει προσφέρει αμέτρητες θυσίες στο βωμό της Ελευθερίας. Το Αρκάδι, με το Ολοκαύτωμά του, κατέχει ξεχωριστή  θέση στο πάνθεον των Κρητικών Αγώνων. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, των Κρητών Αγωνιστών.

Με την Επανάσταση του 1866, που κορυφώθηκε με το Ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής του Αρκαδίου, άρχισε να φωτίζεται ο δρόμος που οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα, στην απελευθέρωση της Κρήτης. 

Τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Αρκάδι, και το δραματικό Ολοκαύτωμα των Κρητών Αγωνιστών, λειτούργησαν σαν θρυαλλίδα και επέδρασαν καταλυτικά στις μετέπειτα εξελίξεις. Ευαισθητοποίησαν την διεθνή κοινότητα και έτσι ήρθε γρηγορότερα η απελευθέρωση της Κρήτης

Η τιμή και η δόξα όσων θυσιάστηκαν στην ιστορική Μονή, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ¨στεφανώνει¨  την Κρήτη, και να εμπνέει όσους πιστεύουν στην Ελευθερία και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Στις μέρες μας, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, η Θυσία και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, εμπνέουν και καθοδηγούν τον Ελληνικό λαό, δείχνοντάς του το δρόμο των Αγώνων, της Ιστορίας αλλά και της Ελπίδας, που χάραξαν οι Επαναστάτες του 1866».

[φωτο goodnet.gr]