ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 157η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους ήρωες του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου τιμώντας την ιστορική επέτειο, συμμετείχε σήμερα στο Ρέθυμνο και στο ιστορικό Μοναστήρι  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα σε μήνυμα-δήλωση του αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της Ενότητας, της Αλληλεγγύης, της Αντίστασης για την Ελευθερία αλλά και στην διαφύλαξη της παρακαταθήκης των προγόνων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Εκατό πενήντα εφτά χρόνια από την ιστορική επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου η θυσία των αγωνιστών τιμήθηκε από τον Κλήρο, τις Αρχές, την εκπαίδευση και το λαό με εκδηλώσεις μνήμης, με παρέλαση μαθητών, συλλόγων, στρατού, στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και στην Ιστορική Μονή, με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκαν χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, του Μητροπολίτη Ρεθύμνης -Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου και του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων ομιλία, απόδοση του Εθνικού ύμνου, επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου και στο χώρο της θυσίας.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε στεφάνι εις μνήμη των ηρώων, ενώ στο μήνυμα-δήλωση του για την ιστορική επέτειο ανέφερε:

«Συμπληρώνονται φέτος 157 χρόνια από τότε που  το Αρκάδι, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ένα μήνυμα που έχει χαραχθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και συγχρόνως έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές του 20ου αιώνα.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο Νοέμβριος του 1866 θα συνεχίσει να αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της Κρήτης, ένας μήνας που έχει ταυτιστεί με υψηλές αξίες και ιδανικά. Το Μεγαλώνυμο Αρκάδι είναι άξιο σπονδών, όπως κάθε ανάλογο γεγονός. Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει πως, όταν η δύναμη συναντά το θάρρος,  όταν η αποφασιστικότητα νικά το φόβο, όταν το πείσμα για την Ελευθερία περιορίζει την ισχύ του θανάτου, τότε οι άνθρωποι νικούν το χρόνο, ξεπερνούν τις ίδιες τους τις δυνάμεις και βάζουν παρακαταθήκη για μια θέση στο πάνθεον των ηρώων.»

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Για την σημαντικότητα της επετείου και στα μηνύματά του Αρκαδίου αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος, ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Μανόλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, οι Πρυτάνεις Γιώργος Κοντάκης, Νίκος Κατσαράκης, κ.α.