ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η διήμερη συνάντηση του έργου iWATERMAP

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη διήμερη διαπεριφερειακή συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου iWATERMAP: Water Technology Innovation Roadmaps – Οδικoί Χάρτες Καινοτομίας στην Τεχνολογία Ύδατος, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε, στις 9 και 10 Απριλίου, η δεύτερη προγραμματισμένη διήμερη συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού έργου INTERREG EU iWATERMAP Water Technology Innovation Roadmaps (Οδικoί Χάρτες Καινοτομίας στην Τεχνολογία Ύδατος), την οποία διοργάνωσε με επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνάντηση μετείχαν οι τακτικοί εταίροι του προγράμματος:

  • Wetsus, Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για τη Βιώσιμη Τεχνολογία Ύδατος – Ολλανδία (Επικεφαλής Εταίρος)
  • Προβηγκία Fryslan , Ολλανδία
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ρίγας, Λετονία
  • Περιφέρεια Κρήτης, Ελλάδα
  • Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΒΑ Ρουμανίας
  • Cluster Αγροτοδιατροφής και Καλλιεργειών Περιφέρειας Murcia, Ισπανία
  • Πανεπιστήμιο Μίνχο, Πορτογαλία
  • CREA Hydro&Energy, z.s. Σύμπλεγμα εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων Τσεχία
  • Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Λετονίας

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν τα στελέχη: κα A. Καραλή (τοπική συντονίστρια), η Δρ Μαρία Κανδηλογιαννάκη, ο κ. Μεθυμάκης Μανώλης (υπεύθυνος οικονομικών του προγράμματος), ο Δρ. Παπαδάκης Αντώνιος (υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος), η Δρ. Δήμητρα Δαφνομήλη, η κα Τσαπαρίδη Μαρίνα και ο κ. Ιωάννης Μιχαλάκης.

Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των εταίρων στην αίθουσα “Καρούζου” του Επιμελητήριου Ηρακλείου. Αρχικά ο επικεφαλής του προγράμματος Pieter de Jong από το Ευρωπαϊκο Κέντρο Αριστείας “Wetsus”, καλωσόρισε στην Κρήτη τους συμμετέχοντες και ακολούθως εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η Δρ. Δήμητρα Δαφνομήλη αναφέρθηκε στην διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε από τους εταίρους η πορεία του προγράμματος στη χώρα τους, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι τρέχουσες συνέργειες και πρακτικές και καθορίστηκαν με σαφήνεια τα χρονοδιαγράμματα και οι μελλοντικές προσδοκίες του προγράμματος. Ως προσκεκλημένος ομιλητής συμμετείχε ο Γιώργος Τζαγκαράκης, Ερευνητής Β’ από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ΙΤΕ, με τίτλο παρουσίασης «Ευφυή Δίκτυα Διανομής Νερού για Μείωση Απωλειών: Το έργο SmartWater2020».

Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στα έργα Αποσελέμη. Η ενημέρωση έγινε από την κα Τζήνη Βαρδουλάκη και τον κ. Γυπαράκη Στέλιο στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της εγκατάστασης από τον ηλεκτρολόγο – μηχανικό κ. Μ. Μανιό, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν επιτόπου για τις κύριες και δευτερεύουσες διεργασίες επεξεργασίας του νερού (Οζόνωση, Δεξαμενές Κροκιδο-καθίζησης, κλίνες διύλισης, χλωρίωση, πάχυνση και αφυδάτωση ιλύος). Επίσης, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο Scada Room από τον κ. Μιχάλη Λιπάκη, στο σύγχρονο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού και σε όλες τις διεργασίες επεξεργασίας του νερού.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο Φράγμα Αποσελέμη, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το φράγμα, είδαν τον ταμιευτήρα Αποσελέμη να υπερχειλίζει και ενημερώθηκαν για τη σήραγγα Οροπεδίου Λασιθίου και τη λειτουργία του έργου εξόδου των νερών του Οροπεδίου.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ρουμανία.