ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θέμα το περιβάλλον

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο πραγματοποιήθηκε στον Πλακιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης η εκδήλωση συζήτηση της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θέμα: Το περιβάλλον και οι λαϊκές ανάγκες στις συμπληγάδες της «πράσινης ανάπτυξης» με παράδειγμα τα τεκταινόμενα στο Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι Ν. Μανουσάκης και Α. Μαρινάκης μέλη της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Θ. Χαριτάκης επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, ο Γ. Μηλιός πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Βαρδάκης εκ μέρους της κίνησης για την προστασία του Παλίγκρεμνου, ο Β. Μανωλεσάκης πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η Κ Κορέ και ο Γ. Βασιλάκης μέλη του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ, ο τοπογράφος Γ. Οικονόμου και ο Α. Παπαδομιχελάκης υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Σ. Μανιαβός μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, ο Κ. Κόστα μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο Μανουσογιάννης Μανούσος, που άνοιξε την εκδήλωση εκ μέρους της ΤΕ Ρεθύμνου και ο Αντώνης Ραλλάτος δασολόγος υπεύθυνος του τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε την κεντρική ομιλία,  έκφρασαν  την μεγάλη εκτίμηση του κόμματος στην ακούραστη δουλειά των οικολογικών ομάδων και κινήσεων, στην λαϊκή αυτενέργεια και στους μεγάλους ενωτικούς αγώνες, που εξελίσσονται στην περιοχή για την παρεμπόδιση των ανεμογεννητριών, την προστασία του Παλίγκρεμνου και των φυσικών πόρων της περιοχής.

Ο Αη Βασίλης καλύπτει όλο το νότιο παραθαλάσσιο μέτωπο του νομού και διαθέτει ένα εξαιρετικό φυσικό πλούτο. Είναι μαγνήτης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων του τουρισμού, των ΑΠΕ κλπ. που στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους καταστρώνουν σχέδια καταστροφικά για το περιβάλλον, τις περιοχές Natura και εξοστρακισμού των εργατικών λαϊκών αναγκών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών του τουρισμού και της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.  Ο χωρικός σχεδιασμός, οι δασικοί χάρες, οι προνομιακοί όροι παραχώρησης των δημόσιων εκτάσεων στους μεγαλοεπενδυτές και τόσα άλλα είναι τα δώρα των κυβερνήσεων  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και των τοπικών εξουσιών στα συμφέροντα αυτά.

Χρήσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν ο Β. Μανωλεσάκης για τα ζητήματα του χωρικού σχεδιασμού και η Κ Κορέ για τις πολύ χρήσιμες εμπειρίες αφύπνισης και ενεργοποίησης του λαού και της τοπικής κοινωνίας.

Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν έχει τίποτα φιλο περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό, τόνισε ο Α. Ραλλάτος.  Είναι η προσπάθεια του καπιταλισμού να ξεφύγει από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν με ικανοποιητικό κέρδος και τον οδηγούν στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Είναι εργαλείο για την βίαιη καταστροφή επενδυμένων κεφαλαίων που δεν ανταποκρίνονται στις υποτιθέμενες «πράσινες» προδιαγραφές τους ενώ την ίδια ώρα με τους «πράσινους φόρους», τον κρατικό δανεισμό και το τύπωμα χρήματος αλλά και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, εξασφαλίζουν εγγυημένους ελκυστικούς όρους για τους μεγαλοεπενδυτές. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «απελευθέρωση της ενέργειας», την «απολιγνιτοποίηση», το χρηματιστήριο της ενέργειας, που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούνται από την ΝΔ και έχουν οδηγήσει σε μια ανευ προηγουμένου εκτόξευση των τιμών του ρεύματος αλλά και γενικότερα και στην ενεργειακή φτώχεια πολύ μεγάλα τμήματα του λαού μας. Στο ίδιο πλαίσιο οξύνονται πολύ επικίνδυνα οι πολεμικοί ανταγωνισμοί μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και του υπο διαμόρφωση ευρασιατικού (Ρωσία, Κίνα κλπ), στους οποίους με την συμβολή όλων των άλλων κομμάτων, η χώρα μας συμμετέχει δραστήρια, για να εξασφαλίσει μερίδιο από την λεία στα ντόπια μονοπωλιακά συμφέροντα βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και του ελληνικού λαού.

Μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη για τον λαό κατάσταση κάλεσε τους παρευρισκόμενους και τον ελληνικό λαό συνολικά να δυναμώσει τους αγώνες για την απόκρουση των αρνητικών συνεπειών στη ζωή του, για να πάρει ο ίδιος τα ηνία της οικονομίας και του σχεδιασμού με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών του αναγκών και του περιβάλλοντος που έχει για την ζωή του ανάγκη.  Να αξιοποιήσει τα θετικά παραδείγματα αγώνων όπως της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, της E-FOOD αλλά και της προστασίας του Παλίγκρεμνου. Να συμπορευτεί και να ενισχύσει το ΚΚΕ ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορεί να στηρίζει αυτούς τους αγώνες και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών, των μικροεπαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών.