ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Με πόσους διασωληνωμένους γεμίζουν οι 1200 ΜΕΘ;

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ΜΕΘ; Γιατί δεν συμφωνούν οι αριθμοί;

Η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού Υγείας, έχει ανακοινώσει (πολλές φορές) ότι η χώρα διαθέτει 1200 ΜΕΘ και ότι σύντομα θα αυξηθούν.

Σήμερα στις ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι 391 συνάνθρωποι μας αλλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ασφυξία» στις ΜΕΘ και «πίεση του ΕΣΥ».

Πιο συγκεκριμένα στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρεται ότι «Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως και η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε συνδυασμό με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Κοντά στο 90% βρίσκεται, την ίδια στιγμή, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, οδηγώντας την κυβέρνηση να προβεί σε παράταση, κατά μία εβδομάδα, του σκληρού lockdown».

Στην ίδια σελίδα αναφέρεται ότι «Την παύση των διακομιδών περιστατικών Covid-19 σε νοσοκομεία της Αττικής από όμορους νομούς αποφάσισε το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού της διαχείρισης διακομιδών για ασθενείς με κορωνοϊό, παύει η μεταφορά τους σε νοσοκομεία της περιοχής της πρωτεύουσας εάν τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν στα τοπικά νοσοκομεία».

Στη σελίδα Voria.gr της Θεσσαλονίκης διαβαζουμε «Οριακή φαίνεται να είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τις ΜΕΘ Covid, με την κατάσταση να θυμίζει Νοέμβριο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑϊ ο καθηγητής Παθολογίας Βασίλης Κώτσης, καθώς επισήμανε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 70-75%.
Ανέφερε επίσης ότι η ανοσία στη συμπρωτεύουσα είναι μεταξύ 5% με 10%».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περιοχή της Αχαΐας όπου διαβάζουμε σε τοπικά ΜΜΕ ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και ότι «αναζητείται τρόπος να «ανοίξουν» περισσότερες κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα».

Που καταλήγουμε;

Καταλήγουμε στο σαφές συμπέρασμα πως το «νεκρό» διάστημα της πανδημίας, το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου δεν υπήρξε καμιά προετοιμασία για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Και ένα χρόνο μετά την «έναρξη» της πανδημίας στη χώρα μας και με δεδομένο πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των ΜΕΘ, μάλλον το 1200 είναι νούμερο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα…