ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με συγκίνηση οι Ρεθεμνιώτες της Αθήνας προσευχήθηκαν για την ψυχή του Βαγγέλη Γιακουμάκη

βαγγέλης γιακουμάκηςΈνα ασυνήθιστο – συγκινητικό κάλεσμα προκάλεσε ο ιστορικός Σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής το Αρκάδι για να προσευχηθούν οι Κρητικοί της Αττικής υπέρ της αδικοχαμένης ψυχής του Βαγγέλη που πέρασαν κιόλας τρεις μήνες από το μεγάλο του ταξίδι στην χώρα των Αγγέλων και που όμως ζει στις καρδιές όλων μας.

Το κάλεσμα τούτο πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση του παλαιού μέλους μας κου Ιωάννη Καυκαλά στην τελευταία ΓΣ (22-3-15) του συλλόγου μας όπου παμψηφεί έγινε δεκτό και επισφραγίστηκε από αυτήν. Κατόπιν ψηφίσματος που δημοσιεύθηκε σε όλο τον κρητικό τύπο η συνέχεια δόθηκε την Κυριακή 10-05-2015 στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων για τρίμηνο μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του Βαγγέλη και εν συνεχεία ομιλία για τον σχολικό εκφοβισμό από τη καθηγήτρια εγκληματολόγο κα Ευαγγελία Ι. Κουμεντάκη υποψ. Διδακτωρ του Παντειου Πανεπιστημίου.

Αγόγγυστα όλες οι κυρίες του Δ.Σ. προθυμοποιήθηκαν να επιμεληθούν το στάρι με επικεφαλής την κα Ε. Σταμαθιουδάκη, ενώ μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε εκ μέρους του συλλόγου για τούτο το ξεχωριστό κάλεσμα.

Η εμπεριστατωμένη αναφορά της κας Ευαγγελίας Κουμεντάκη στο αντικείμενο του εκφοβισμού των παιδιών, τα αίτια αυτού, τα αποτελέσματα αυτού, από πού και πως ξεκινάει μέχρι που φθάνει, ποιοι ευθύνονται και πως αντιμετωπίζεται, ξεδίπλωσε μέσα από μικρά φιλμάκια και έγγραφη μελέτη.

Πλήθος τοποθετήσεων και ερωτημάτων από το ακροατήριο που παρευρίσκετο στο κάλεσμα έδωσε την δυνατότητα να αγγιχτεί στην ουσία του το αναλυόμενο θέμα, όπως ο κ. Βασίλης Αποστολάκης (π. αστυν. Διευθ.), η κα Ευαγγελία Κουβίδου ( προεδ.Νότιων), ο κ. Ι. Καυκαλάς (π. τραπ.), ο κ. Τ. Παλιερακης (οικον.), ο κ. Β. Φραγκιαδακης (δικηγορος),ο κ. Μ. Αντωνογιαννάκης (στρατηγός), η κ. Ολγα Κουμεντάκη (φιλολογος), ο κ. Γ. Βλατάκης, μια φοιτήτρια που συμμετείχε στην έρευνα που έγινε στην Αθήνα στις αρχές εξιχνίασης της υπόθεσης , ο κ. Νικ. Τσιουδακης (γεν. γραμ. ομοσπ. Αμαριωτών), κ.α.

Αποκορύφωμα της συγκέντρωσης αυτής το βουβό μνημόσυνο χορό που έστησαν για το Βαγγέλη ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος ΚΡΗΤΕΣ του κ. Γιώργου Πετράκη , όπου παλικάρια με μαύρα πουκάμισα και χωρίς την συνοδεία οργάνων χόρεψαν έναν ανωγειανό, ενώ το ακροατήριο ξέσπασε σε δάκρυα.

Μαντινάδες και ποίηματα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενώ επαινετική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γ. Βλατάκης για το πως αντιμετώπισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθυμνου & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος το θλιβερό περιστατικό, παρά του τρόπου απώλειας του Βαγγέλη, συμμετείχε και συμπαρίσταται στο βαρύ πένθος της οικογενείας Γιακουμάκη, δίνοντας το παράδειγμα ότι η Εκκλησία είναι παρούσα και προσεύχεται για όλους.

Από την εκδήλωση φύγαμε όλοι προβληματισμένοι , συγκινημένοι έχοντας μέσα μας τι λέξη ΓΙΑΤΙ ; Διδαχθήκαμε και μάθαμε πολλά από τη κα Ευαγγελία Κουμεντάκη , προ πάντων όμως μας πέρασε το μήνυμα ότι πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά μας με αυτοπεποίθηση, με αγάπη και αυτοσεβασμό.

Εύστοχα ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης έκλεισε το συντονισμό της εκδήλωσης διαβάζοντας αυτό που του είχε στείλει η Ρεθύμνια ποιήτρια κα Χρυσούλα Δημητρακάκη:

«είναι πολύ συγκινητικό ότι συμβάλλετε ώστε να μην ξεχασθεί
Αυτό το σημαντικό γεγονός της κοινής μας ζωής
Την στιγμή που έχουν μεσολάβει τόσα άλλα γεγονότα πληθυσμιακά τραγικά
και που έχουμε την τάση να ξεχνάμε όλοι μόλις περάσει …μόλις λίγος χρόνος

Για ότι συνέβει στον Βαγγέλη είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας. Πρώτα εμείς σαν άτομα ένας προς
Ενας και μετά οι υπόλοιποι φορείς και δάσκαλοι.
Αλλά κατ’επίφαση, εμείς σαν γονείς έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τα παιδιά
μας όχι μόνο με την αμέριστη αγάπη μας αλλά με έναν νου ‘εν εγρηφόρσει’ . Πώς γίνεται αυτό?
Κανείς δεν έχει κανένα μαγικό τρόπο.. Απλά η προσπάθεια όσο και αν γίνεται έντονα
Στις μικρές ηλικίες, επι της ουσίας, δεν σταματά ποτέ.

Για μένα δεν είναι σημαντικό να συμβαίνει το αναπότρεπτο και μετά να ευχόμαστε
Να είναι το τελευταίο θύμα. Οχι!! Δεν θέλουμε κανένα θύμα που να προέρχεται απο ευθύνη ανθρώπων.
Και αυτός ο στόχος όσο υπερβατικός και αν είναι, μπορεί να ενώσει όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε τον άνθρωπο.
Εξ άλλου όλη μας η ζωή και όλες μας οι προσπάθειες πάντα είναι υπερβατικές.»

Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”