ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με συναυλία της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις για τους Τέσσερις Μάρτυρες

Με την παρουσία πολλών φιλόμουσων, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24ης Οκτωβρίου 2014, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, η Συναυλία της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη.

4.martyres.2.imera (6)

Έχοντας κάνει σκληρή δουλειά και πολύ καλή προετοιμασία, γεγονός που επαίνεσε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής απέδωσε ύμνους από τη διπλή, για το Ρέθυμνο, θρησκευτική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου: της Αγίας Σκέπης και των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου. Το κατανυκτικό άκουσμα και το θερμό χειροκρότημα των ακροατών δικαίωσε τους κόπους των μελών της Χορωδίας, και ιδιαιτέρως του χοράρχη κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, την προσφορά του οποίου στο έργο της Τοπικής Εκκλησίας και στον πολιτισμό του Ρεθύμνου εξήρε ο Επίσκοπός μας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αιδεσ. Πρωτ. Σωκράτης Ξενικάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, καλωσορίζοντας την Χορωδία και εκφράζοντας τις ευχαριστίες των εφημερίων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την συμμετοχή της στους εορτασμούς της επετείου των 190 ετών από τη μαρτυρική θυσία των Αγίων.

Στη Συναυλία παραβρέθηκαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και εκπρόσωποι Αρχών και φορέων του Ρεθύμνου.

Στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά, απόψε, η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του πολυφίλητου κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, μας χάρισε, το πιστεύω, συγκλονιστικές εμπειρίες. Προεορτάσαμε την Εορτή των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Όλοι μαζί απόψε, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ένωσε την ύπαρξή του στα υπέροχα ακούσματα που απέδωσε η Χορωδία και, ίσως, έγινε επέκτασή της, χωρίς να το καταλαβαίνει.

Αυτό το μεγάλο μυστικό γίνεται πράξη μέσα σε μια Χορωδία. Και δεν ξέρω πόσοι έχομε συνειδητοποιήσει τι εργασία πνευματική απαιτείται για να φθάσει κανείς σε αυτό το αποτέλεσμα. Το καταλάβαμε απόψε, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πως, για να φθάσουν οι ακοές μας να χαίρονται, να τέρπονται, να ενισχύονται από αυτά τα ακούσματα, κάποιοι άνθρωποι κοπίασαν πολύ. Και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Δεν είναι τόσο απλό να γίνει μια Χορωδία. Προϋποθέτει μια ηρωική έξοδο από το «εγώ» για να γίνει «εμείς» και να προσφερθεί στην Εκκλησία. Γι’ αυτό οι φωνές γίνονται συμφωνία. Και γι’ αυτό παράγεται αρμονία, όταν συναρμόζονται άνθρωποι. Και αυτό, αν θέλετε, σκεφθείτε πως έγινε και με τους Αγίους που εορτάζομε αυτές τις ημέρες.

Μια Χορωδία ήταν οι Τέσσερις Μάρτυρες. Τέσσερεις άνθρωποι που έψαλλαν έναν ύμνο: «Χριστιανοί γεννηθήκαμε και Χριστιανοί θα πεθάνουμε». Αυτόν τον ύμνο που έψαλλαν διαχρονικά όλοι οι Άγιοι Μάρτυρες μέσα στην ιστορία της Εκκλησίας μας.
Μια Χορωδία ήταν οι Τέσσερις Μάρτυρες. Και ο ύμνος τους ξεκίνησε από τούτον τον τόπο και έφθασε στο Ουράνιο Θυσιαστήριο.
Μια Χορωδία ήταν οι Τέσσερις Μάρτυρες, που δεν έσφαλε ούτε για ένα δευτερόλεπτο και που η απόδοση των δικών τους ύμνων ενώθηκε τελικά με τους ύμνους των αγγέλων, ωδή στον Τρισάγιο Θεό.

Δόξα τω Θεώ, γι’ αυτήν την χορωδία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και γι’ αυτήν την Χορωδία της Μητροπόλεώς μας που απολαύσαμε απόψε.
Δόξα τω Θεώ, γι’ αυτή τη Σχολή μας που δίδει αυτούς τους καρπούς, που δίδει Ιεροψάλτες στα Ιερά Αναλόγια των Ενοριών και των Μονών μας, που προσφέρει, με τον ακάματο ζήλο του κ. Καπαϊδονάκη, τόσα χρόνια τώρα στο Ρέθυμνο πολιτισμό.

Κε Ευάγγελε, σας ευχαριστώ από καρδιάς, γι’ αυτό που είσθε και γι’ αυτό που κάνετε στη Σχολή και τη Χορωδία της Μητροπόλεώς μας. Σας είμαι ευγνώμων, όπως και όλοι όσοι βρίσκονται εδώ, που, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ήλθαν και γέμισαν τελικά το Ναό.

Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό που μας προσφέρατε απόψε και γι’ αυτό που μας προσφέρετε κάθε φορά. Και προσευχόμαστε να σας δίδει ο Θεός δύναμη και υγεία, για να συνεχίσετε να μας δίνετε αυτές τις αιώνιες μαρτυρίες της όμορφης συνεργασίας, της αληθινής συντροφικότητας, που παράγει πολιτισμό και κατατίθεται στην Εκκλησία ως πολύτιμο θησαύρισμα.

Σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε ολοπρόθυμα να ενταχθείτε σε αυτές τις επταήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται ιδιαίτερα εφέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 190 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των δικών μας Αγίων, των Αγίων Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου, που μαρτύρησαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, που τον αγίασαν και που αγιάζουν και όλους εμάς που προστρέχομε στη χάρη τους και τους ζητούμε την αρωγή τους, ιδιαίτερα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, σε όλα τα μέλη της Χορωδίας, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που προσήλθαν απόψε εδώ.
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ και στον π. Σωκράτη, που σας προλόγισε τόσο όμορφα, και στους πατέρες αυτού του Ναού και στους δικούς τους συνεργάτες γι’ αυτό που επιτελούν όλες αυτές τις ημέρες, στους οποίους, για μία ακόμη φορά, ζητώ συγγνώμη, γιατί τους πίεσα πολύ για να βγουν αυτές οι εκδηλώσεις. Αλλά χωρίς πίεση και χωρίς στενοχώρια τίποτε όμορφο δεν κατορθώνεται σ’ αυτήν τη ζωή».

Ως επιβράβευση του έργου που επί σειρά πολλών ετών επιτελεί στη Σχολή της Βυζαντινής Μουσικής, ο Επίσκοπός μας προσέφερε στον κ. Καπαϊδονάκη, ως ελάχιστο αντίδωρο, τον αναμνηστικό για την επέτειο των 190 χρόνων Σταυρό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.