ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης τα «Σχολικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα» 2015

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης τα «Σχολικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα» 2015Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct, η Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου και η Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Χερσονήσου, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον ΟΑΑ Ηρακλείου πραγματοποιούν δυο σημαντικές διοργανώσεις παγκρήτιας εμβέλειας, τα «Σχολικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα 2015». Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, στις Γούρνες. Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες διεξαγωγής των σχολικών σκακιστικών πρωταθλημάτων είναι οι εξής:

– Το Σαββατοκύριακο 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου διεξάγεται το ΑΤΟΜΙΚΟ σχολικό πρωτάθλημα χωρισμένο σε κατηγορίες ανά τάξη από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παίξουν 7 αγώνες (4 το Σάββατο και 3 την Κυριακή). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε παιδί αρκεί να παραστεί στο χώρο αγώνων στις 28/2 από τις 12.30 έως τις 14.00 ενώ στις 15.00 θα γίνει η τελετή έναρξης και θα παιχτούν οι 4 πρώτες παρτίδες. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 1η Μαρτίου στις 10.00 θα συνεχιστούν οι αγώνες με τον 5ο γύρο ενώ στις 14.30 θα γίνουν οι απονομές ανά τάξη και θα ανακοινωθούν οι προκρίσεις ανά κατηγορία για το Ατομικό Παγκρήτιο Πρωτάθλημα.

– Την Κυριακή 8 Μαρτίου θα διεξαχθεί το ΟΜΑΔΙΚΟ Παγκρήτιο Πρωτάθλημα με ομάδες σχολείων (δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια) των τεσσάρων (4) ατόμων, και σύμφωνα με τους διοργανωτές, τουλάχιστον ένα πρέπει να είναι κορίτσι. Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα συμμετοχής με απεριόριστο αριθμό ομάδων. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν από τους διευθυντές το σχολείων έως τη Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 στην ηλεκτρονική διεύθυνση klokas@soi.gr. Οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο αγώνων τη Κυριακή το πρωί 9.30-10.30 για επιβεβαίωση συμμετοχής.

Σε κάθε μία από αυτές τις διοργανώσεις παίρνουν μέρος περισσότερα από 300 παιδιά, εκ των οποίων πολλά από αυτά συμμετέχει για πρώτη φορά και έχουν την ευκαιρία να «γευτούν τη μαγεία» που προσφέρει το αγωνιστικό σκάκι. Δεκάδες χώρες εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα με το σκάκι σημειώνοντας εντυπωσιακά μαθησιακά αποτελέσματα. Το σκάκι θεωρείται ως ένα ιδανικό εκπαιδευτικό εργαλείο ανάπτυξης ικανοτήτων των παιδιών και πλέον –από τον Απρίλιο του 2014- έχει εισαχθεί και επισήμως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως προαιρετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ευέλικτη ζώνη.