ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύλλογος Ξενοδόχων και υγειονομικοί Ρεθύμνου συμφώνησαν στην ανάγκη για την δημιουργία νέου Νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, συνάντηση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου (Πρόεδρος Εμμ. Τσακαλάκης) με τους εκπροσώπους των υγειονομικών των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΓΕΣΥΝΡ (Πρόεδρος Εμμ. Χριστοδουλάκης), του ΣΥΓΕΝΙΑΡ (Πρόεδρος Κ. Χλιβερός) και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου (Γραμματέας Γ. Τέμπελος) όπου αναπτύχθηκαν γόνιμα και διαλογικά ζητήματα και διεκδικήσεις για την Δημόσια Υγεία του νομού Ρεθύμνου.

Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών κος Χριστοδουλάκης, κος Χλιβερός και κος Τέμπελος

 • τόνισαν τον αναντικατάστατο ρόλο και την αξία του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας στην πανδημία.
 • ανέδειξαν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου και τη πίεση που ασκείται εν μέσω πανδημίας στο Σύστημα Υγείας και στους εργαζόμενους λόγω των αυξημένων αναγκών σε αντιδιαστολή με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως σε νευραλγικά τμήματα (Αναισθησιολογικό, ΤΕΠ, ΜΕΘ κα).
 • προέβαλαν την υπολειτουργία χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων, την κόπωση του προσωπικού λόγω αναστολών εργασίας και αδειών, υπερεργασίας, ανάπτυξης νέας κλινικής Ανοσοκαταστολής, των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό που είναι αδύνατο να αντικατασταθούν με προσλήψεις επικουρικού προσωπικό ολιγόμηνων συμβάσεων (νοσηλευτικό – παραϊατρικό – διοικητικό) οι οποίες σε καμιά περίπτωση δε δίδουν ουσιαστική λύση στη λειτουργία τμημάτων όπως χειρουργείο – ΜΕΘ – κλινικές και άλλα.
 • ενημέρωσαν αναφορικά με την θετική πορεία του Εμβολιαστικού Προγράμματος (ενηλίκων – παίδων – κατ’ οίκον) στο νομό, τη λήψη tests Covid-19, τις διακομιδές ασθενών, την εφημέρευση, την αντιμετώπιση των έκτακτων περιπτώσεων υγείας αλλά και της διαχείρισης των χρονίων νοσημάτων του πληθυσμού ευθύνης των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας.
 • ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών στην δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού (Κέντρα Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία ενδοχώρας, Κέντρο Υγείας πόλης του Ρεθύμνου), τον κατακερματισμό των υπηρεσιών ΠΦΥ, τον σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο της δημόσιας ΠΦΥ στην προστασία της υγείας εν μέσω πανδημίας, στην διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19, στην πρόληψη – προαγωγή – αγωγή υγείας.
 • επανέλαβαν την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό (διασώστες) και επαρκή εξοπλισμό (ασθενοφόρα) ώστε να ανταπεξέλθει στην ευθύνη τους για τις διακομιδών των ασθενών.
 • εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο περί “Νέο ΕΣΥ” με συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, μετακινήσεις προσωπικού, εργολάβους, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ κ.α. με αιχμή στην εφαρμογή τους την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έπεται συνέχεια.

Ο κος Τσακαλάκης και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου

 • εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και στους υγειονομικούς, τονίζοντας τη σημασία της άρτιας λειτουργίας του (ΕΚΑΒ, δημόσια ΠΦΥ και νοσοκομείο) για την ασφάλεια του πληθυσμού, των εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και των φιλοξενουμένων.
 • προέβαλαν την ανάγκη Νέου Νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού ως σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
 • επανέλαβαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των υγειονομικών για βελτίωση της περίθαλψης του πληθυσμού.

Ο εκπρόσωποι των Σωματείων, σύσσωμα, συμφώνησαν

 • στη σημαντικότητα του ρόλου του δημόσιου Συστήματος Υγείας (δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και νοσοκομεία) στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνθηκών που επιβάλλουν την στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και της καθολικής κάλυψης των αναγκών κατά τρόπο πάγιο και διαρκή πριν την κατάρρευση του.
 • στην ανάγκη για ενίσχυση νευραλγικών τμημάτων του ΓΝ Ρεθύμνου (Αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, ΤΕΠ, Ψυχιατρική) με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και σύνδεση με βελτίωση υπηρεσιών (λειτουργία 2ης χειρουργικής αίθουσας, επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, διπλασιασμός κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό – νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό).
 • στα δίκαια αιτήματα – ανάγκες για άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις δημόσιες Δομές Υγείας του νομού.
 • στην ανάγκη για ανάπτυξη – αναβάθμιση – ενοποίηση των υπηρεσιών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού σε όλους τους τομείς (Κέντρα Υγείας – Περιφερικά Ιατρεία ενδοχώρας, Κέντρο Υγείας αστικού ιστού).
 • στην ώριμη ανάγκη του Ρεθύμνου για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού, ιδίως σήμερα που το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ προβλέπουν δαπάνες για την Δημόσια Υγεία και το Ρέθυμνο φαίνεται να είναι εκτός του κεντρικού σχεδιασμού. Το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού της Κρήτης με απαρχαιωμένο νοσοκομείο και εντός αστικού ιστού. Ο πληθυσμός του Ρεθύμνου και οι φιλοξενούμενοι δικαιούται καλύτερες συνθήκες περίθαλψης. Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω πίεσης μετά και την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την παραχώρηση έκτασης.
 • στην ανάγκη περαιτέρω κοινών δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας του Ρεθύμνου έτσι ώστε να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την ενίσχυση του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Ρεθύμνου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του. Τονίστηκε ότι ο Σύλλογος Ξενοδόχων θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο.

Τα Διοικητικά Συμβούλια,

Σύλλογος Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνης

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου

Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ ν. Ρεθύμνης

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου