ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό συναντήθηκε το νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός εκδήλωσε ενδιαφέρον να συναντηθεί με το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Η συνάντηση έλαβε χώρα την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στο Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου. Την ΕΛΜΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Χρήστος Σουρουλής, ο γενικός γραμματέας Αρσένης Αρσενάκης, ο ταμίας Ευθύμης Μαρκαντώνης, ο οργανωτικός γραμματέας Νίκος Αδράμης και το μέλος του Δ.Σ. Παναγιώτης Παπαμιχαήλ. Παρών ήταν και ο συνεργάτης του κ. Ξανθού, Γιώργος Βλαστός.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ ενημέρωσε αναλυτικά τους κ. Ξανθό και Βλαστό για το οξύ κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Ρέθυμνο η Ειδική Αγωγή και η Επαγγελματική Εκπαίδευση, για τα προβλήματα στατικότητας αρκετών σχολείων καθώς και για ζητήματα που αφορούν τη μεταστέγαση στου Γάλλου των Πειραματικών και του Μουσικού Σχολείου (κάτι για το οποίο δεν διαφαίνεται άμεση δρομολόγηση). Αναφορά έγινε και στα αραιά δρομολόγια του ΚΤΕΛ σε αρκετούς προορισμούς που σχετίζονται με μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εκτός από τα τοπικά θέματα, συζητήθηκαν τα ζητήματα των ανεπαρκών υγειονομικών πρωτοκόλλων στην Εκπαίδευση, η απουσία ενίσχυσης του εκπαιδευτικού συστήματος με προσλήψεις και δαπάνες, ο εξετασιοκεντρικός προσανατολισμός της πολιτικής Κεραμέως (Τράπεζα Θεμάτων, διαγωνισμός «PISA», Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), που αποκλείει μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οξύνει τη μαθητική διαρροή, τα γνωστικά κενά και τα προβλήματα κοινωνικοποίησης των μαθητών λόγω της τηλεκπαίδευσης, η έξαρση της σχολικής βίας, η «αξιοποίηση» της μαθητείας στα ΕΠΑΛ για φτηνό μαθητικό εργατικό δυναμικό, ο εξοβελισμός από το Λύκειο των Τεχνών και των Κοινωνικών Επιστημών, η εξίσωση κολλεγιακών τίτλων με τα πανεπιστημιακά πτυχία, το υψηλό ποσοστό αναπληρωτών παρά τους μόνιμους διορισμούς, η εισαγωγή του θεσμού των «τριμηνιτών» αναπληρωτών κ.ά. Από το Δ.Σ. επισημάνθηκε πως για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα το Υπουργείο Παιδείας δεν δέχτηκε κανέναν διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ σχολίασε στον κ. Ξανθό και πτυχές της εκπαιδευτικής πολιτικής επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίστηκε ως θετική ενέργεια η επαναπρόσληψη των καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων, αφού είχαν προηγηθεί μεγάλοι αγώνες, αλλά έγινε κριτική στο «προσοντολόγιο Γαβρόγλου», στο «σχέδιο Λιάκου» για τηλεκπαίδευση σε μικρά νησιά και στον νόμο Γαβρόγλου για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που εν πολλοίς ενσωμάτωσε στους δικούς της νόμους η κ. Κεραμέως, ενώ επισημάνθηκε ότι το ωράριο και οι μισθοί των εκπαιδευτικών παρέμειναν ως είχαν με τις μνημονιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός αναγνώρισε ότι εφαρμόστηκαν εκπαιδευτικές πολιτικές που υπαγορεύονται από τον ΟΟΣΑ, στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων, και είπε από την πλευρά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένος να διαχειριστεί μια κατάσταση «μη κανονικότητας», κάνοντας ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις συνέπειές της, ενώ συμφώνησε με την κριτική του Δ.Σ. στη σημερινή κυβερνητική πολιτική. Οι δύο πλευρές ευχαρίστησαν η μία την άλλη για την πραγματοποίηση της συνάντησης και την ανταλλαγή απόψεων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κρίνει θετική και χρήσιμη κάθε συνάντηση με ανθρώπους που εκπροσωπούν θεσμούς και φορείς. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές πως η επίλυση των προβλημάτων στην Εκπαίδευση και η απόκρουση των πολιτικών που τις προκαλούν θα προέλθει μέσα από συλλογικούς αγώνες, με οργάνωση στα σωματεία μας.