Μεγάλη εκδήλωση στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης

Μεγάλη εκδήλωση στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης στην Αμνάτο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου το Συμβούλιο Διαχείρισης του.

Η εκδήλωση αυτή θα είναι η τελευταία του σχολικού έτους 2015-16.

Στη διάρκειά του το Μουσείο επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν εκπαιδευτικά του προγράμματα μία σχεδόν εκατοντάδα σχολικών τμημάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης: παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Τα προγράμματα που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ήταν τα «Μια μέρα στο σχολείο των γονιών και των παππούδων μου», «Μια μέρα στο σχολείο της Κρητικής Πολιτείας» και «Τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά τα παιδιά στο σχολείο», ενώ τα περισσότερα από τα παιδιά και οι συνοδοί τους εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράλληλα προγράμματα και στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου.

Την εμψύχωση των προγραμμάτων έκαναν σε εθελοντική βάση ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σχολικού Μουσείου Γιώργος Κανακάκης και οι εθελόντριες Μαρία Τσιλιγκάνου και Μαρία Φραγκούλη.

Η καταληκτήρια εκδήλωση του Αυγούστου θα έχει τρία μέρη. Θα ξεκινήσει με ξενάγηση στα εκθέματα και στις συλλογές του Μουσείου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του νέου βιβλίου του επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη «Εκτός αιθούσης διδασκαλίας. Εφαρμοσμένες δραστηριότητες βιωματικής μάθησης». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι παλιότεροι μαθητές του Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου και Ελευθερία Μιχάλα, μουσικός.

Στο τρίτο μέρος η εκδήλωση θα είναι τιμητική για τρεις συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προώθησαν αποφασιστικά τις φυσικές επιστήμες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για τον Αντώνη Δαφέρμο, Κώστα Μυγιάκη και Νίκο Τυροκομάκη, οι οποίοι είχαν οργανώσει εργαστήρια φυσικών επιστημών στα δημοτικά σχολεία 5ο Ρεθύμνου, Πηγής και 13ο Ρεθύμνου αντίστοιχα και τα είχαν λειτουργήσει επί σειρά ετών. Σ’ αυτά εκπαιδεύτηκαν, πέραν των χιλιάδων μαθητών, και δεκάδες δασκάλων, όπως επίσης και φοιτητές τότε των παιδαγωγικών σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ενεργών εκπαιδευτικών σήμερα, που υπηρετούν σ’ ολόκληρη της Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του που το Σχολικό Μουσείο τιμά εκπαιδευτικούς. Στην πρώτη είχε τιμηθεί μετά θάνατον η διευθύντρια των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αιγύπτου και ιστορική ερευνήτρια Αργίνη Φραγκούλη. Στη δεύτερη σχετική εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του περασμένου έτους, είχε τιμηθεί ο επί τετραετία δάσκαλος και προϊστάμενος του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά Άγγελος Πατσιάς, εκπροσωπώντας το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου που αποκλήθηκε «Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων» ή «Φουρφουριανό Θαύμα».

Η εκδήλωση στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του και στον αύλειο χώρο στην Αμνάτο την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 7.00 μ.μ. θα χαιρετήσει ο πρόεδρος του Διαχειριστικού Συμβουλίου Μίνως Αλεφαντινός και θα κλείσει με μουσικό επίλογο,από μουσικό σχήμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου. Την εκδήλωση καλούνται να παρακολουθήσουν όλοι οι εθελοντές και φίλοι του Μουσείου αλλά και οι συμπολίτες που πιστεύουν στην εκπαίδευση και τιμούν όσους λειτουργούς δεν φείδονται κόπου και χρόνου για την αναβάθμισή της.