ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

“Μεγάλη ευλογιά η μετακομιδή του σκηνώματος της Αγ. Βαρβάρας στην Αθήνα”

*Του Γεωργίου Βλατακη προέδρου του ιστορικού
συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

αγία βαρβάραΜε πολύ συγκίνηση και αγαλλίαση αναμένουμε οι εν τη Αττικη εγκαταβιούντες πιστοί το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβαρας από την Βενετία με ενέργειες της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το ιωβηλαίο των 80 ετων της Αποστολικής διακονίας από ιδρύσεως της.

Με περισσή όμως ευλάβεια την καρτερούν οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής και αυτό όχι τυχαία, Εκτός του ότι αποτελεί το κόσμημα των Αγίων της Εκκλησίας μας είναι η πολιούχος και προστάτης των Ρεθυμνίων .

Είναι η αγαπημένη Αγία των Ρεθεμνιωτών στην οποία δείχνουν μια οικειότητα αφελή μεν αλλά ουσιαστικής ευσέβειας .

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει Ρεθυμνιώτης από το Ναό της Αγίας και να μην ανάψει κερί, δεν υπάρχει Ρεθυμνιώτης να περάσει το πρωί από το ναό και να μην την καλημερίσει σαν κάτι πολύ οικείο δικό του.

Όλα αυτά τα αφουγκράζομαι κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής Της στην σύναξη που προκαλεί ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ και που πλέον έχει καθιερωθεί. Διακρίνω τη λαχτάρα της συμμετοχής των αποδήμων να παρευρεθούν για να τιμήσουν την Αγία Βαρβάρα, ενώ καθένας έχει και κάτι να εξιστορήσει από τις παιδικές του αναμνήσεις όπως η ίαση του από ανεμοβλογιά κλπ. Και ενώ όλοι οι απόδημοι νοσταλγούμε το Ρέθυμνο , την Αγία μας , ωσαν δώρο μας έρχεται το ιερό της λείψανο για να μας ενδυναμώσει τούτες τις δύσκολες στιγμές που όλοι βιώνουμε.

Οι άγιοι Πατέρες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου μας διδάσκουν: «Και τα λείψανα των Αγίων προσκυνώ και τιμώ και ασπάζομαι, ως αθλησάντων υπέρ του Χριστού και λαβόντων χάριν παρ’ αυτού, ιάσεις επιτελείν και νόσους θεραπεύειν και δαίμονας εκβάλλειν, καθώς η Εκκλησία των χριστιανών παρέλαβεν εκ των Αγίων Αποστόλων και Πατέρων ημών».

Το ιερό λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, που για πρώτη φορά εδώ και 1000 χρόνια μεταφέρεται σε Ορθόδοξη χώρα, υποδέχεται την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 18:30 η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β’ Orseolo (991-1009). Το μετέφερε στη Βενετία η Μαρία Αργυροπούλα -θεωρούμενη απ’ τον Ιωάννη Διάκονο και τον Ανδρέα Δάνδολο- κόρη της αδελφής ή ακόμη και η ίδια αδελφή των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β’ και Κωνσταντίνου Η’, αλλά κυρίως, όπως συμπεραίνεται απ’ το επίθετο, μια απ’ τις αδελφές του μελλοντικού αυτοκράτορα Ρωμανού Γ’, που είχε παντρευτεί το γιο του Δόγη, Ιωάννη. Ο γάμος τελέσθηκε στην Κωνσταντινούπολη « in capela imperiali » απ’ τον Πατριάρχη και οι ίδιοι οι αυτοκράτορες υπήρξαν παράνυμφοι (κουμπάροι), κρατώντας τις νυφικές κορώνες.

Ο Ιωάννης -που συνοδευόταν απ’ τον αδελφό ‘Οθωνα- έλαβε τον τίτλο του Πατρικίου και η σύζυγός του κατάφερε να λάβει απ’ τον ηγεμόνα το προνόμιο να μεταφέρει μαζί της το ιερό λείψανο της μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Στη Βενετία τοποθετήθηκε « in capella ducalin » (δηλαδή στον γιο Μάρκο). Η παραμονή του Ιωάννη Orseolo στο Βόσπορο ήταν για αρκετό χρόνο και εκεί το συζυγικό ζεύγος απέκτησε το μοναδικό παιδί του μεταξύ των ετών 1002 και 1004.

Ο Ιωάννης πέθανε από πανώλη το 1007. Στη συνέχεια το 1009, την περίοδο εξουσίας του Δόγη ‘Οθωνα Orseolo , δύο άλλα παιδιά του Πέτρου Orseolo , ο Orso , επίσκοπος του Torcello και η Felicita , ηγουμένη της μονής του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στο Torcello , κατάφεραν να μετακομισθεί το ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος στο ναό αυτής της μονής, όπου ακόμη μαρτυρείται, το 18ο αι., από τον Corner . Την εποχή των Ναπολεόντειων καταστροφών το ιερό λείψανο μετεκομίσθη στο ναό του Αγίου Μαρτίνου στη νήσο του Burano , όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Μέγας Βασίλειος: «Ο αψάμενος οστέου μάρτυρος λαμβάνει τινά μετουσίαν αγιασμού εκ της του σώματος παρεδρευομένης χάριτος». Ο ιερός Χρυσόστομος αναφωνεί: «Ουδέ γαρ τα σώματα μόνον, αλλά και αυταί αι θήκαι των Αγίων πνευματικής εισι πεπληρωμέναι χάριτος»

Η μνήμη ενός Αγίου και η τιμή στα ιερά λείψανά του δεν είναι ένα απλό όραμα, μια περιορισμένη χαρά, ένα καθήκον. Είναι ολόκληρος ο ουρανός, όλη η ιστορία, όλη η πίστη, όλο το συναξάρι. Γι’ αυτό γιορτάζουμε, γι’ αυτό νιώθουμε ιδιαίτερα ευλογημένοι, γι’ αυτό θεωρούμε την παρουσία της Αγίας κοντά μας ως ακένωτη παρακαταθήκη, που μας καλεί να σκορπίζουμε καθημερινά τις μνήμες της Εκκλησίας, ως μάρτυρες και αποστολικοί κήρυκες της ζωής του Ευαγγελίου.

Αν και τα τελευταία χρόνια μας βρίσκει αντίθετους η τόση μεγάλη ευχέρεια μετακίνησης εκ μέρους της Εκκλησίας των ιερων λειψάνων και των ιερών εικόνων , χωρίς σοβαρό λόγο , με αποτέλεσμα να χάνεται η θεολογική και η Πατερική ουσία .

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ , αισθανόμενος την χάρη της Αγίας και δείχνοντας την έμπρακτη ευλάβεια του θα συμμετάσχει καθηκόντως στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή Της τόσο κατά την ημέρα έλευσης όσο και κατά την αναχώρηση Της. Έχει συνεννοηθεί με κρητικό λαογραφικό σύλλογο όπου θα παρασταθεί με κρητικές ενδυμασίες ενώ επιπλέον έχει προγραμματίσει με πούλμαν προσκυνηματικές επισκέψεις όπου θα μεταφέρει αρτοκλασία. Ειθε η Αγία Βαρβάρα να μας προστατεύει από κάθε κακό .

Απολυτίκιο της Αγίας Βαρβάρας

Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν
εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε
και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών,
βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.