ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεγάλη η κινητοποίηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά

Έλληνες και ξένοι, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Κρήτης, πραγματοποίησαν κινητοποίηση ενάντια στην επιχειρούμενη ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής και γεωλογικής σημασίας περιοχή, και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Στην κινητοποίηση μίλησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου Βαλάντης Μανωλεσάκης, ο Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κ.ά.

Η ιστορία του Παλίγκρεμνου ξεκινά πολύ πριν από το 2019, μιας και όλες οι μελέτες που έγιναν πριν από τουλάχιστον 4 δεκαετίες για να κηρυχθεί προστατευόμενο τοπίο-μνημείο, έπεσαν στο κενό, με συνέπεια σήμερα, όλοι να περιμένουν έστω και στο «και 5» μια υπουργική απόφαση για να «φρενάρει» προσωρινά το «έγκλημα».

Δεν είναι τυχαίο πως ενώ οι επιστημονικοί φορείς του Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά για την επένδυση -που θα «πληγώσει» βάναυσα τον τεράστιο κατακόρυφο βράχο με το ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον- το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο είπε «ναι» στο έργο. Η ευθύνη που βαρύνει την πρώην δημοτική αρχή Φοίνικα, αλλά και την παρούσα του Αγίου Βασιλείου είναι μεγάλη, καθώς υπό τις πιέσεις κάποιων ιδιοκτητών γης, το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της περιοχής παραμένει «κλειδωμένο» στα δημοτικά συρτάρια.