ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΜέΡΑ25: Η ψήφος σου έχει αξία ανεκτίμητη, μην τους τη χαρίσεις

Συγκέντρωση στον Πειραιά

Στο Πασαλιμάνι, με δυναμισμό και με μηνύματα αισιοδοξίας για την αποτύπωση στην κάλπη του ενθουσιώδους κλίματος που εισέπραξε σε όλες τις περιοδείες η ενωτική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25, πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανοιχτή συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Με μηνύματα για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου, για τις λαϊκές γειτονιές και την εργατική τάξη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους υπόλοιπους ομιλητές – υποψήφιους /ες  τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της κάλπης της Κυριακής, ειδικά για όσους βιώνουν την καταπίεση, την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία. Η ψήφος μας είναι ένα πολύ σημαντικό “βόλι” σε αυτό τον πόλεμο, ένα όπλο με αξία ανεκτίμητη που δεν πρέπει να τους το χαρίσουμε την Κυριακή, ειπώθηκε από τους υποψήφιους που πήραν τον λόγο.

Γιάνης Βαρουφάκης
Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο συμβολικό σημείο όπως τον Πειραιά, που ενσαρκώνει όλα τα καλά και τα κακά της παλαιότερης και νεότερης ιστορίας μας.
Οταν η Δημοκρατία έχει καταργηθεί τότε είναι που η ψήφος σου γίνεται ανεκτίμητη στη μάχη που μαζί δίνουμε ξανά και ξανά για τη Δημοκρατία.
Η Ευρώπη είναι ένοχη για τη διαχρονική εξαγωγή ρατσισμού και αποικιοκρατίας. Αυτή η παράδοση της Ευρώπης είναι αυτή που γέννησε και τον Σιωνισμό, γι’ αυτό και είναι η μόνη πραγματική ένοχη πίσω από τη γενοκτονία της Παλαιστίνης. Με τα ίδια αποικιοκρατικά μάτια κοίταζαν και εμάς τους Έλληνες όταν μας επέβαλαν τα Μνημόνια. Γι’ αυτό και η σημαία της Παλαιστίνης συμβολίζει τους αγώνες όλων μας, και αν η Παλαιστίνη δεν γίνει ελεύθερη, κανείς μας δεν θα είναι ελεύθερος!

Για την «κεντροαριστερά»

Η ρήξη με το κατεστημένο προϋποθέτει ρήξη με την ηγεσία της “κεντροαριστεράς”, γιατί όσο υπάρχει αυτή η “κεντροαριστερά” τόσο το κατεστημένο θα μας επιβάλλεται. Μη σώσουμε και εκλεγούμε ποτέ, αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον δρόμο όλων αυτών των συμβιβασμένων που, επικαλούμενοι την αριστερά, έχουν γίνει ένα και το αυτό με τους χειρότερους δυνάστες μας. Αν δεν γίνει ρήξη της ριζοσπαστικής αριστεράς με την κεντροαριστερά, δεν υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα!

Έρικ – Μιλτιάδης Εντμαν
Εχω την κακή τύχη να έχω ζήσει 8 χρόνια στις Βρυξέλλες. Εκεί, έμαθα ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει πάντα ως ξένο σώμα οποιονδήποτε και οποιαδήποτε προσπαθεί να την αλλάξει. Ότι η καταστροφική έλλειψη ηγεσίας της την έχει αυτο-υποβιβάσει σε γεωπολιτικό υποχείριο του ΝΑΤΟ και πηγή αστάθειας και πολέμου.
Ότι έχει καταλήξει τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά παρωχημένη αν όχι οπισθοδρομική.
Αυτά, ενώ είχε πολλαπλές ευκαιρίες να αλλάξει κατεύθυνση. Σε αυτή τη Ευρώπη καλούμαστε να ψηφίσουμε. Γιατί απέναντι σε αυτούς που επενδύουν στην αίσθηση της απελπισίας είμαστε εδώ. Πανευρωπαϊκά, για να ενοχλούμε όσους θεωρούν την νίκη τους δεδομένη.

Κώστας Λαπαβίτσας
Στον εργατικό και λαϊκό Πειραιά είναι το καλύτερο σημείο για να ολοκληρώσουμε σήμερα τον προεκλογικό μας αγώνα. Οι εργατικές και λαϊκές τάξεις είναι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που βιώνει τα αποτελέσματα της ασφυξίας των χαμηλών μισθών, της ακρίβειας, της υγείας που έχει καταστεί ταξική και απλησίαστη. Εμείς μιλάμε για αυτά τα προβλήματα και κατονομάζουμε αυτούς που τα εισήγαγαν με τα Μνημόνια αλλά και προτείνουμε τους συγκεκριμένους τρόπους για να τα ανατρέψουμε και να δημιουργήσουμε μια νέα κατάσταση υπέρ του. Και αυτός ο κόσμος μπορεί να μας εμπιστευθεί όχι μόνο γιατί τα λέμε σωστά αλλά γιατί έχουμε αποδείξει ότι τα εννοούμε.
Η ΕΕ είναι σε ιστορική κατάπτωση χωρίς ανάπτυξη, χωρίς κατεύθυνση, πλέον εκτός ανταγωνισμού και με έναν έρποντα φασισμό, ακριβώς επειδή η Αριστερά πρόδωσε τα λαϊκά στρώματα και αυτά δεν έχουν από πού να πιαστούν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, να δώσουμε διέξοδο για τη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κλέων Γρηγοριάδης
Αυτή η εξευτελισμένη χώρα δεν είναι η χώρα μας. Αυτή η εξευτελισμένη ήπειρος δεν είναι η ήπειρός μας. Η μία κατάντησε χώρα 10 καταραμένων σκιάχτρων και η άλλη μερικών εκατοντάδων σκιάχτρων. Και αυτούς είμαστε εδώ να ανατρέψουμε, όχι για εμάς αλλά για τους ανθρώπους μετά από εμάς!

Δημήτρης Ιωακειμίδης (JoDi)
Με ξεκάθαρες προτάσεις και αγώνα μπορούμε να κάνουμε δυνατή την ανατροπή του σημερινού κατεστημένου. Με τη νίκη!
Η μεγάλη ώρα έφτασε, μετά από έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα, με ελάχιστη χρηματοδότηση και αποκλεισμό από τα συστημικά ΜΜΕ. Η απαισιοδοξία έδωσε τη θέση της στην ελπίδα! Η αποχή και αδιαφορία είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τους λαούς της Ευρώπης. Η κοινή συνισταμένη όσων μας μεταφέρει ο κόσμος καθημερινά, είναι η ανάγκη για ενότητα των υγιών δυνάμεων της Αριστεράς. Και η ενωτική μας πρωτοβουλία είναι η μόνη δύναμη που το κάνει πράξη.

Αλεξάνδρα Κορωναίου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις γειτονιές του Πειραιά, στην Κοκκινιά, στον ιστορικό τόπο του ναζιστικού και δοσιλογικού αιματηρού μπλόκου. Το ξεπούλημα του λιμανιού από το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ορόσημο του ξεπουλήματος της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση του περιβάλλοντος έδωσαν τη θέση τους στη χειροτέρευση όλων των επιπέδων της ζωής των πολλών στον Πειραιά.
Σήμερα δημιουργήσαμε αυτή την ενωτική πρωτοβουλία για να δώσουμε προτάσεις, λύσεις και αισιοδοξία στους πολλούς, για να δώσουμε φωνή σε αυτούς που νιώθουν ότι δεν εισακούγονται από κανέναν. Να ξαναπάρουμε πίσω και την ανάσα μας, τη ζωή μας και τον χρόνο που μας έχουν κλέψει.

Βασιλική Αθανασοπούλου
Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η ΕΕ παρακμάζει ενώ προσπαθεί να υπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Απέναντι σε μια ΕΕ που συντάσσεται με τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, που σχεδιάζει τη μετατροπή της σε πολεμική ένωση με τεράστια εξοπλιστικά και πυραυλικούς “σιδερένιους θόλους”, χρειάζεται όσο ποτέ να υπάρξει μια πραγματική αντιπολίτευση που θα υπερασπιστεί τους λαούς που υποφέρουν και βλέπουν τις ζωές τους να υποβαθμίζονται.
Αυτές οι εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να υπάρξει εκείνη η αριστερά που θα βάλει ένα όριο σε αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στη λιτότητα και την υποβάθμιση. Με αυτή την ψήφο χτίζουμε τους αγώνες της επόμενης μέρας!

Πάτυ Βαρδάμη
Από το 2019 βιώνουμε επιπλέον την επίθεση στα γυναικεία δικαιώματα από την κυβέρνηση της ΝΔ στη ρητορική αλλά και στη νομοθεσία, όπως για τη “συνεπιμέλεια” και την άρνηση αναγνώρισης της γυναικοκτονίας. Το σύστημα χτυπάει της γυναίκες, τους εργάτες και τους μετανάστες, γι’ αυτό ο αγώνας μας είναι κοινός!
Ως παιδί μεταναστών, κατάφερα να σπουδάσω στον Πειραιά και αυτός ο τόπος διαμόρφωσε και την πολιτική μου θέση. Ένα μεγάλο τμήμα της αλβανικής μειονότητας ζει ακόμα και σήμερα χωρίς βασικά εργατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής, μαζί με τη βία που βιώνουν οι μετανάστες στα σύνορα. Ακριβώς εκεί που χτυπάει το σύστημα ορίζονται οι αγώνες μας, και το σύστημα χτυπάει τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους εργάτες.

Φαίη Τζανετουλάκου
Βρισκόμαστε δίπλα στο Ρολόι του Πειραιά, μέρος που έχει χυθεί αίμα αγωνιστών από τους “συμμάχους” Άγγλους. Είμαστε μαζί με τους αγωνιστές σήμερα για την Πειραϊκή και το περιβάλλον. Είμαστε δίπλα σε κάθε μέτωπο αγώνα, γιατί μόνο όταν δεν αγωνίζεσαι γίνονται χειρότερα τα πράγματα. Και η νέα γενιά μας έμαθε να αγωνιζόμαστε!
Εμείς, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε παρά τα ΟΧΙ που γίνανε ΝΑΙ, ελεύθεροι αγέρωχοι, απόρθητοι.

Κλείσιμο προεκλογικής περιόδου
Η προεκλογική δραστηριότητα ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις 9 μ.μ. οπότε θα πραγματοποιηθεί ζωντανή on-line συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους υποψήφιους στα κοινωνικά δίκτυα (twitter-X, Tik Tok και YouTube) με πολίτες από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.