ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΜέΡΑ25: «Όχι κύριε Μαρινάκη, ο Μίκης δεν πωλείται»

Προσβολή στη μνήμη του οι μεθοδεύσεις του Δήμου Χανίων. Με δημόσιους πόρους η ανάδειξη του έργου του, όπως ήθελε ο ίδιος.

Αποτελεί πρόκληση για την ιστορία της Κρήτης και όλης της χώρας η προσπάθεια ιδιοποίησης της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας που συνέβαλαν στη  μετατροπή της Ελλάδας σε χρεοδουλοπαροικία δεν μπορεί να εμφανίζονται ως ευεργέτες. Ειδικά στη μνήμη του Μίκη.

Μετά τα εφοπλιστικά υπερκέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιβολή χειραγώγησης στα ΜΜΕ, μετά τον στρατό των οπαδών που κινητοποιεί ως ιδιοκτήτης ΠΑΕ, μετά την μονοπωλιακή χειραγώγηση στη διανομή Τύπου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιθυμεί να «αγοράσει» και τον Μίκη Θεοδωράκη. Και μάλιστα όρισε και την «τιμή» αφού η προτεινόμενη δωρεά για την ανακατασκευή του σπιτιού του στον Γαλατά αφορά σε ποσό 350.000 ευρώ. Ο Δήμος Χανίων όχι μόνο παραδέχεται πως απευθύνθηκε στον εφοπλιστή αλλά φέρνει και άρον άρον προς ψήφιση το θέμα της προτεινόμενης δωρεάς στην Οικονομική Επιτροπή προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προλάβει τις αρνητικές αντιδράσεις που δικαιολογημένα ξεσηκώνονται.

Το ΜέΡΑ25 δηλώνει πως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν μπορεί να συνδέεται με ιδιώτες επιχειρηματίες και την οικονομική ελίτ. Η πολιτεία είναι η μόνη και κύρια υπεύθυνη για τη διατήρηση και ανάδειξη του έργου του Ο μεγάλος στόχος της δημιουργίας «Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη» πρέπει να χρηματοδοτηθεί με δημόσιους πόρους και στο Ιδρυμα αυτό να περιέλθει το σπίτι στον Γαλατά για να αναδειχτεί σε χώρο προβολής και μελέτης του έργου του. Δεν τα λέμε αυτά εμείς. Αυτά είχε ζητήσει ο ίδιος στη διαθήκη του που είναι «νόμος» για όλους μας.

Οι εκτελεστές της διαθήκης του, έχουν γνώση, όραμα και επάρκεια για να συντονίσουν το έργο αυτό με πρώτο ορόσημο τη δημιουργία του Ιδρύματος. Ολιγάρχες που επιθυμούν να εξαγνιστούν ως ευεργέτες και δήμαρχοι που νοιάζονται για έργα βιτρίνας με άγνωστα ανταλλάγματα είναι πολύ λίγοι για να θαμπώσουν την παγκόσμια ακτινοβολία του Μίκη Θεοδωράκη. Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση της «Μητσοτάκης Α.Ε.» να επιτρέψει την προσβολή στη μνήμη του παραδίδοντάς τον βορά στα χέρια των άσπονδων φίλων της.

Κύριε Μητσοτάκη, κυρία Μενδώνη, κύριε δήμαρχε Χανίων Παναγιώτη Σημαντηράκη, κύριε Μαρινάκη: Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πωλείται!