ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: 4η μέρα χάους και βομβαρδισμών!

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ως αντίποινα του Ισραήλ μετά την ομοβροντία ρουκετών από την Χαμάς. Οι απώλειες ανέρχονται σε πάνω από 1.600 άτομα και από τις δύο πλευρές. Οι Ταξιαρχίες al-Qassam της Χαμάς, απείλησαν να εκτελέσουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους, εάν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα. «Ήθελαν πόλεμο και θα τον έχουν, είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε», διαμηνύει από πλευράς του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και την απέκλεισε από τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες ως αντίποινα για την αιματηρή εισβολή των μαχητών της Χαμάς, καθώς ο αριθμός των νεκρών του πολέμου ανήλθε σε σχεδόν 1.600 και από τις δύο πλευρές.

Η Χαμάς κλιμάκωσε επίσης τη Δευτέρα τις επιθέσεις της, δεσμευόμενη να σκοτώσει αιχμάλωτους Ισραηλινούς εάν οι επιθέσεις στόχευαν αμάχους χωρίς προειδοποιήσεις. Την τρίτη ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ εξακολουθούσε να βρίσκει πτώματα από την επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να καταστρέψει τις «στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητες» των μαχητών.

Ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ ανέρχεται σε περισσότερους από 900, σύμφωνα με τις αρχές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως 100 με 150 Ισραηλινοί βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Χθες, η Χαμάς απείλησε πως σε απροειδοποίτους βομβαρδισμούς θα σκοτώνει ομήρους.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις «στόχευσαν» ασθενοφόρα στη νότια Γάζα. Τέσσερα ασθενοφόρα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σύμφωνα με το υπουργείο. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανήλθε σε περισσότερους από 680 νεκρούς από ισραηλινές αντεπίθεση , ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο Π.Ο.Υ αναφέρει 11 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ένας 16ετής αποκλεισμός της Γάζας είχε ήδη αφήσει το ιατρικό της σύστημα με ανεπαρκείς πόρους και οι αυξημένες εχθροπραξίες «επιδεινώνουν μια ήδη τρομερή κατάσταση». Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε τη Δευτέρα συνολικά 11 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης — που περιελάμβαναν ιατρικές εγκαταστάσεις, ασθενοφόρα και παρόχους φροντίδας — τις πρώτες 36 ώρες της νέας σύγκρουσης στη Γάζα.
Στη Γάζα, δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν κτίρια. Ισραηλινά τανκς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για τη φύλαξη των παραβιάσεων στον φράχτη των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψουν νέες εισβολές.

Χιλιάδες Ισραηλινοί απομακρύνθηκαν από περισσότερες από δώδεκα πόλεις κοντά στη Γάζα και ο στρατός κάλεσε 300.000 έφεδρους – μια μαζική κινητοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχει αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στο νότο. Η Χαμάς και άλλοι μαχητές στη Γάζα λένε ότι κρατούν περισσότερους από 130 στρατιώτες και πολίτες που έχουν αρπαχθεί από το εσωτερικό του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «είναι πιθανό» Αμερικανοί πολίτες να βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς στη Γάζα. Ο Μπάιντεν εξέδωσε επίσης κοινή δήλωση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας τη Δευτέρα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς και εξέφρασε τη «σταθερή και ενωμένη υποστήριξή τους» στο Ισραήλ. Η δήλωση ανέφερε: «Τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουμε ενωμένοι και συντονισμένοι, μαζί ως σύμμαχοι και ως κοινοί φίλοι του Ισραήλ, για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να θέσει τελικά τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική Μέση Ανατολή».

Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν «να μην εμπλακεί». Ο στρατηγός Charles Q Brown, Junior, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους ότι το μήνυμά του προς το Ιράν είναι «να μην εμπλακεί», αναφέρει το Reuters. Ο Μπράουν διορίστηκε τον Σεπτέμβριο ως ο υψηλότερος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ.