ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Μεσογειακή Διατροφή – της Καλλιόπης Στάλα

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για την περίφημη Μεσογειακή Διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Θεωρείται ως ένα από τα πρότυπα της πιο ισορροπημένης διατροφής.

Χαρακτηρίζεται από:

• Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
• Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια.
• Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
• Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση.
• Αυγά, το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα).
• Κατανάλωση ζάχαρης σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).
• “Κόκκινο” κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κλπ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.
• Φυσική δραστηριότητα (άθληση, κίνηση ή περπάτημα) σε καθημερινή βάση για καλύτερη υγεία και ευεξία.
• Λογική κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρια με τα γεύματα).

Η μεσογειακή Διατροφή είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερα χρόνια.

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Στάλα Καλλιόπη