ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την αυξημένη ζήτηση, μία ακόμα παράσταση για τη «Μήδεια» του Σχολείου Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου!

Ο κόσμος που συγκεντρώνεται αυτές τις μέρες στην μεταμορφωμένη αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου για να παρακολουθήσει την “Μήδεια” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Καντιφέ, φαίνεται να διακατέχεται στο τέλος από την ίδια συγκίνηση και ενθουσιασμό. Η δουλειά του Σχολείου Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου φαίνεται ότι άγγιξε το κοινό, ανάμεσα στο οποίο και άτομα από άλλες χώρες, που επέλεξαν να παρακολουθήσουν την αρχαία τραγωδία χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα. Όλοι μιλούν για μια παράσταση που πρέπει να δει όλη η Ελλάδα, για μια σκηνοθεσία πρωτότυπη αλλά και ουσιαστική, που ενώνει το κλασικό με το καινούριο… Για τη δύναμη του χορού που είναι ενεργός σε όλη τη διάρκεια της παράστασης αλλά και για τις ερμηνείες όλων των συμμετεχόντων.

Οι συντελεστές συγκινημένοι και ευτυχείς από την ανταπόκριση αυτή, θα δώσουν, πέρα από τις προγραμματισμένες, άλλη μία παράσταση αυτήν την Πέμπτη 6 Ιουλίου, 9.30μ.μ.

Μην το χάσετε!

Κρατείστε τη θέση σας καλώντας στο 6945458516

ΜΗΔΕΙΑ

Μια αιώνια μάχη ανάμεσα στο δίκαιο της λογικής και στο δίκαιο της ψυχής…

Το πάθος, η προδοσία, ο πόνος, ο θυμός, η οργή…

Η γυναίκα που βάλλεται από παντού… γίνεται ένα με τη φύση, γίνεται η ίδια η φύση που αναφλέγεται και τιμωρεί… Φλέγεται και καταστρέφει τους θύτες της, ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφεται και η ίδια…

Μια θυσία τόσο ακραία… τόσο παράλογη… Ή όχι;

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις…

Τί θα μείνει στο τέλος;

Ποιος θα κερδίσει;

Η γη περιμένει την αναγέννησή της…

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Ιάσονας έχει πάρει το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα, με τη βοήθεια της Μήδειας, της κόρης του βασιλιά της χώρας. Η Μήδεια, που ήταν μάγισσα, τον ερωτεύτηκε, τον βοήθησε να γλυτώσει και να φύγει και τον ακολούθησε στην Ελλάδα διακόπτοντας κάθε δεσμό με τον πατέρα της και τη χώρα της.

Το ζευγάρι μαζί με τα δυο τους παιδιά, ζουν εξόριστοι στην Κόρινθο. Το έργο ξεκινάει όταν η Μήδεια μαθαίνει πως ο Ιάσονας αποφάσισε να εγκαταλείψει εκείνη και τα παιδιά τους και να παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του Κρέοντα του βασιλιά της Κορίνθου. Ο Κρέοντας μάλιστα φοβούμενος τις δυνάμεις της Μήδειας τη διατάζει να φύγει από τη χώρα μαζί με τα παιδιά της.

Η Μήδεια διαλυμένη ψυχικά συνειδητοποιεί την προδοσία του άντρα της, έρχεται αντιμέτωπη με τη θέση της (είναι γυναίκα, είναι “βάρβαρη”, είναι μόνη χωρίς χώρα, σπίτι και οικογένεια) αποφασίζει να εκδικηθεί. Εξασφαλίζει από τον Κρέοντα μια μέρα παραμονής ακόμα. Παράλληλα ο, περαστικός από τη χώρα, Αιγέας, βασιλιάς της Αθήνας, της υπόσχεται άσυλο με τη συμφωνία πως με τα φαρμάκια της θα τον βοηθήσει να κάνει παιδιά. Έχοντας ετοιμάει το έδαφος καταστρώνει ανενόχλητη το σχέδιο θανάτωσης του Κρέοντα και της Γλαύκης.  Δεν σταματάει όμως εκεί. Η ολοκλήρωση του σχεδίου κρύβει και την θανάτωση των δυο της παιδιών…

Η Μήδεια συνδαλέγεται σε όλο το έργο με τις διαφορετικές πλευρές της… Της γυναίκας, της μάνας, της συναισθηματικής, της σκληρής, της προδωμένης, της φοβισμένης, της ερωτικής, της μάγισσας, της θνητής, της λογικής, της αυτοκαταστροφικής, της δίκαιης και της άδικης… Και όλες αυτές η πλευρές συνθέτουν τη μοναδικότητα και την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της και της ψυχής της…

Όποιος την περιορίσει μέσα στον χαρακτηρισμό της “φόνισσας” και της “παιδοκτόνου” θα χάσει την ουσία της ύπαρξής της… την ουσία που με τόση τέχνη της έδωσε ο Ευριπίδης.

Παραστάσεις:

3 και 6 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 9.30μ.μ.

Στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου (Αγίου Φραγκίσκου 2, είσοδος πλατείας Μικρασιατών)

Η αίθουσα κλιματίζεται.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6945458516

Είσοδος: 13€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 • Σκηνοθεσία – Διδασκαλία Υποκριτικής – Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Καντιφέ
 • Σκηνικά – Κοστούμια: Θωμάς Καντιφές
 • Σχεδιασμός & Κατασκευή δέντρου: Θανάσης Παπαθανασίου
 • Για την κατασκευή του δέντρου δούλεψαν η Άννα Τζανιδάκη και η Εύη Καννά. Επίσης οι: Νικόλ Μητσοπούλου, Στέλλα Φραντζεσκάκη, Γιάννης Μαθιουδάκης, Μάριος – Μαραγκουδάκης, Ελπίδα Κουρκούτα, Κατερίνα Γρηγοράκη.
 • Κατασκευές: Μαρία Καντιφέ, Άννα Τζανιδάκη
 • Το 2ο στάσιμο μετέφρασε ο Γιάννης Μαθιουδάκης
 • Το 1ο στάσιμο μελοποίησε ο Θανάσης Παπαθανασίου.
 • Χορογραφίες – Κίνηση: Μαρία Καντιφέ
 • Χορογραφία Παρόδου: Ανδρομάχη Βαρσάμη
 • Μίξη ήχου: Θανάσης Παπαθανασίου, Άννα Τζανιδάκη
 • Σύνθεση αφίσας: Άννα Τζανιδάκη
 • Φωτογραφίες: Μαρία Σκορδίλη, Ευη Καννά

Παίζουν:

Στέλλα Φραντζεσκάκη (Μήδεια, χορός)

Άννα Τζανιδάκη (Μήδεια, χορός)

Νικόλ Μητσοπούλου (Μήδεια, χορός)

Μάγδα Σαλβαράκη (Μήδεια, χορός)

Μάριος Μαραγκουδάκης (Ιάσονας, Αγγελιοφόρος, χορός)

Γιάννης Μαθιουδάκης (Κρέοντας, Αγγελιοφόρος, Αιγέας, χορός)

Ελπίδα Κουρκούτα (χορός)

Στέλλα Μπανιώτη (χορός)

Ιωάννα Χαμπέζου (χορός)

Φωνή Τροφού: Μαρία Καντιφέ

Φωνή Παιδαγωγού: Θωμάς Καντιφές

www.theatrikosperiplous.gr