ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ρέθυμνο ζητά η Τ.Ε. του ΚΚΕ

Την λήψη ουσιαστικών μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στο νομό Ρεθύμνου, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στο νομό μας όπως και σε όλη την Κρήτη, καταδεικνύει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ πέρασε άλλη μία χρονιά, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν υλοποιήθηκε όσον αφορά την στελέχωση του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και συνολικά των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως, χαρακτηριστικά καταγγέλλουν και οι υγειονομικοί, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη σήμερα σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, αγνόησε τις προτάσεις φορέων και επιστημόνων και συνέχισε την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό και τις Μεταφορές και επιτρέποντας το συνωστισμό στις μετακινήσεις. Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση ευνοεί τις δραστηριότητες ιδιωτικών επιχειρηματικών μονάδων Υγείας, που πουλούν πανάκριβα rapid και μοριακά τεστ. Σε όλο το Ρέθυμνο, με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό, rapid tests διενεργούνται δωρεάν μόνο σε ένα σημείο στο κέντρο της πόλης. Τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία.

Είναι προκλητική η εμμονή της στην ατομική ευθύνη που, πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις που ενίσχυσαν το φόβο και την ανησυχία σχετικά με τα εμβόλια.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα και καλεί το λαό να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά:

  • Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας, ειδικά των μικρών νησιών.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν την επιβίβασή τους.
  • Να συσταθούν περισσότερα συνεργεία του ΕΟΔΥ για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας με ευθύνη της κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζόμενων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
  • Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσοι εμβολιάζονται».