ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Μια ανέκδοτη φωτογραφία τριών μεγάλων Ρεθεμνιωτών μουσικών!

O Δημήτριος Νοτόπουλος (James A. Notopoulos) ήταν Ελληνοαμερικάνος καθηγητής φιλολογίας που γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 1905 και πέθανε το 1957 (δείτε περισσότερα για τη ζωή του εδώ και εδώ).

Ήρθε στην χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 1952 για να καταγράψει μελωδίες από την Κρήτη και την Κύπρο. Στην Κρήτη βρέθηκε το Μάιο του 1953 και μάζεψε υλικό από δεκάδες επαγγελματίες και μη μουσικούς, όπως τον Γιώργη Κουτσουρέλη, τον Νικολή Σαριδάκη (Μαύρο), τον Αποκορωνιώτη λυράρη Μιχάλη Παπαδάκη (Πλακιανό), τον Ρεθυμνιώτη λύραρη Αντώνη Παπαδάκη (Καρεκλά), καθώς και πολλούς άλλους λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό μουσικούς και τραγουδιστές.

Δίσκοι που περιέχουν τραγούδια που ηχογράφησε ο Δημήτριος Νοτόπουλος (δεξιά), στο ταξίδι του στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ραπακούσιο, επαγγελματία οργανοποιό, πριν από λίγους μήνες ο Φίλιππος Νοτόπουλος, γιος του αείμνηστου Δημητρίου, εμπιστεύθηκε στον Ελληνο-Αμερικανο-Ιρλανδό εθνομουσικολόγο και ερευνητή Παναγιώτη League, δύο ατσάλινα κουτιά γεμάτα εκατοντάδες γυάλινα πλακάκια: ήταν έγχρωμες φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα και στην Κύπρο το 1952-1953!

Ο Παναγιώτης διάλεξε περίπου διακόσιες, τις ψηφιοποιήσαν στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, και θα μοιράζεται σιγά-σιγά, τις πιο αγαπημένες από αυτές, τις επόμενες βδομάδες!

Σήμερα παραθέτουμε την φωτογραφία που δημοσίευσε στο Ιnstagram o κος Δημήτρης Ραπακούσιος (Μάιος 1953).

Απεικονίζονται τρεις μεγάλοι Ρεθεμνιώτες: ο τραγουδιστής και λαουτιέρης Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξές ή Μπαξεβάνης), ο λυράρης Αντώνης Παπαδάκης (Καρεκλάς) και ο κατασκευαστής λύρας και λυράρης, Μανώλης Σταγάκης.

Κώστας Βασιλάκης