ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΥΡΑΚΗ

Μία ιστορική μέρα για το νέο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

16ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου

Πώς θα μπορούσα ποτέ να δράσω και να διδάξω στο παρελθόν, μα και να ενθαρρύνω τους μαθητές μου να ξεπεράσουν εμπόδια για να φτιάξουν τις δικές τους γέφυρες σ’ ένα σχολείο όπως είναι το 16ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου;

To «λυόμενο» σχολείο όπως το γνωρίζουν οι πολλοί, ένα σχολείο που συνεχίζει να στεγάζει τα όνειρα των μαθητών του…

Πέρασαν χρόνια από τότε που ανέλαβα τα πρώτα μαθητούδια μου στο 16ο Δημοτικό σχολείο. Μαζί μ΄ αυτά από τη θέση της δασκάλας αλλά κι ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ονειρεύτηκα ένα καλύτερο σχολείο. Κάθε φορά που ξεκινούσε η σχολική χρονιά μέναμε με το ίδιο όνειρο και ξανά με το ίδιο όνειρο. Μέχρι που έφτασαν πια οι μαθητές στην Γ’ Λυκείου. Απόφοιτοι και με το απολυτήριο στα χέρι, νιώθω να χαίρονται μαζί μας για τα ευχάριστα νέα.

Ναι! Σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 υπέγραψε ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης τη Σύμβαση ανάθεσης έργου με τον εργολάβο για το Νέο κτίριο του 16ου Δημοτικού ΣχολείουΡεθύμνου. Ιστορική μέρα θα έλεγα για το σχολείο αλλά και για το Ρέθυμνο. Ιστορική αφού κάτω από τόσες αντίξοες συνθήκες τα κοντέινερ του σχολείου θα μεταμορφωθούν σύντομα σε νέα, σύγχρονα κτίρια για να στεγάσουν τα όνειρα των καινούριων μαθητών και των δασκάλων τους. 

Χάνομαι μέσα από τις σκέψεις μου κι αναλογίζομαι την ευθύνη που έχουμε απέναντι σε αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας. Είναι η στιγμή που βλέπεις μέσα από τα μάτια τους το καλύτερο μέλλον που θα μπορούσαν να έχουν.

Ένα  Νέο σχολείο που δίνει αξία στη ζωή, αξία στο ίδιο το παιδί…αξία στο μέλλον αυτού του τόπου! Σύντομα λοιπόν στο Νέο Σχολείο που θα στεγαστεί στο οικόπεδο της ΧΕΝ (ιδιοκτησία του Δήμου Ρεθύμνου), στο Καινούριο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου!

Ένα μέλλον  λαμπρό, ξεχωριστό, γεμάτο με ανθρώπινες αξίες έβαλε σήμερα την υπογραφή του και τη σφραγίδα του. 

Κανείς δεν αμφέβαλε για τις προσπάθειες που έγιναν και για τις ατελείωτες εργατοώρες που αφιερώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από διάφορους φορείς κι από ανθρώπους. Όμως κάποια στιγμή και για λίγο, ο φόβος μάς κυρίευσε αφού βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ξεπεράστηκε, με αργούς ρυθμούς θα έλεγα αλλά με αίσιο τέλος. Εξάλλου το αποτέλεσμα μετράει κι αυτό είναι που μας δικαιώνει!

Το Νέο σχολείο έρχεται λοιπόν και είναι θέμα χρόνου…

Πώς όμως μπορεί το σχολείο να είναι αποτελεσματικό για να διδάξει αξίες όπως τον σεβασμό, την αγάπη και στην τελική, την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και να προάγει τον εθελοντισμό; Συνταγή δεν υπάρχει! Αναγνωρίζω ότι κάθε σχολείο είναι ξεχωριστό κι έχει τις δικές του ανάγκες. Ποιο είναι όμως το ιδανικό σχολείο; Για μένα είναι το σχολείο που δεν επικεντρώνεται  μόνο στην ακαδημαϊκή επιτυχία αλλά ενσωματώνει αξίες αλληλεγγύης, ηθικής και ευθύνης και  αξιοποιεί – μεταξύ πολλών άλλων– και την θέληση των γονέων να κάνουν επίσης «το καλύτερο» για τα παιδιά τους. 

Ευχαριστώ θερμά λοιπόν από τη θέση αυτή τον κ. Γ. Μαρινάκη, Δήμαρχο του Ρεθύμνου, την Τεχνική Υπηρεσία, τον κ. Άγγελο Μαλά, το Τμήμα Παιδείας, την κα Ελευθεριάδου, τον κ. Γεωργαλή, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης, τον κ. Νίκο Σταγάκη, το Δ.Σ. ΧΕΝ Ρεθύμνου και Ελλάδος, τους βουλευτές Ρεθύμνου, τον κ.. Κεφαλογιάννη και τον κ. Ξανθό, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου από την ίδρυσή του σχολείου μέχρι σήμερα, τους ήρωες εκπαιδευτικούς που πέρασαν από αυτό το σχολείο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου για την υπομονή και την επιμονή που έδειξαν τα τελευταία 26 χρόνια μα και όλους τους πολλούς «άλλους» που βοήθησαν να φτάσουμε στη σημερινή, ιστορική μέρα!

Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα

Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου