ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“Μια ματιά στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι”: Έκθεση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

“Μια ματιά στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στις σημειώσεις του περί ζωγραφικής μέσα από τις συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης”: Μια έκθεση τεκμηρίων που φιλοξενείται στην αίθουσα Πρεβελάκη (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης).

davinci-uocΣτην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος των γραπτών σημειώσεων και σχεδίων του Λεονάρντο ντα Βίντσι που αφορούν στη ζωγραφική. Συνάμα δίνονται στοιχεία για τον τρόπο διάδοσης των σημειώσεων αυτών μέσα από χειρόγραφα (σε φωτογραφική αναπαραγωγή) και εκδόσεις.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι διάφορες και διαφορετικές ανά τους αιώνες, προσεγγίσεις των γραπτών του καλλιτέχνη από καλλιτέχνες και μελετητές: διαφορές που οφείλονται τόσο στις δυσκολίες μεταγραφής και έκδοσης των σημειώσεων του Ντα Βίντσι όσο και στις δυσχέρειες της κατανόησης των ίδιων των σημειώσεων και θεωριών του, οι οποίες εκτείνονται σε μια εξαιρετικά ευρεία θεματική σχετικά με τη ζωγραφική.

Εκτίθενται σχέδια του Λεονάρντο (σε φωτογραφική αναπαραγωγή), καθώς και αντίγραφα μεταγενέστερων εποχών, χάρη στα οποία δόθηκε μια εικόνα, όχι πάντα πιστή, του έργου του καλλιτέχνη. Παρουσιάζονται επίσης κάποιες από τις εκδόσεις των σημειώσεων περί ζωγραφικής του Λεονάρντο (που συμβατικά τις ονομάζουμε «Πραγματεία περί ζωγραφικής») και, ακόμα, μελέτες για τις σημειώσεις αυτές, που φυλάσσονται στις συλλογές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Απριλίου.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 9:00- 20:00, Σάββατα 9:00 – 15:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίλια Μοττάκη
Σχεδιασμός έκθεσης: Νίκη Πετράκη.