ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μια ψηφιακή ιστορία για παιδιά που «ζωντανεύει» με φωνή

theSnowFoxStory

«Τα παιδιά είναι πρόθυμα να πουν τις δικές τους ιστορίες. Τα μυαλά τους είναι έτοιμα. Το ενδιαφέρον υπάρχει» τόνισε ο Johnny Budden, διευθυντής δημιουργικού στην εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών AKQA. «Ξέραμε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια ιστορία που να μπορεί να τραβήξει την προσοχή των μικρών σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, όταν αναπτύσσονται οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα».

Και κατέληξαν στη δύναμη της φωνής που ζωντανεύει μια ιστορία. Έτσι, γεννήθηκε «Η αλεπούδα του χιονιού» (The Snow Fox), ο απόλυτος συνδυασμός διαβάσματος και παρακολούθησης ταινίας. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, που ζωντανεύει καθώς το διαβάζεις.

Η AKQA παρουσίασε την εφαρμογή για να δώσει ζωή σε μια ιστορία για μια αλεπού, που διαβάζουμε στα μικρά, στο κρεβάτι, πριν αποκοιμηθούν, και αυτό σε κινητό ή τάμπλετ. Χρησιμοποιεί το SiriKit, κώδικα επέκτασης που επιτρέπει σε εφαρμογές να επικοινωνούν με το Siri της Apple.

Και άλλες εφαρμογές «ζωντανεύουν» παιδικά βιβλία, αλλά «Η αλεπούδα του χιονιού» μοιάζει να είναι το πρώτο ψηφιακό βιβλίο που ενεργοποιείται με φωνή. Καθώς το παιδί διαβάζει την ιστορία, η εφαρμογή ανταποκρίνεται στη φωνή και συνεχίζει την ιστορία. Επίσης, ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν φωναχτά, γιατί με το που σταματήσουν, σταματάει κι η ιστορία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ενίσχυση της υπευθυνότητας στο μικρό, να πει σωστά τις λέξεις και να συνεχίσει η ιστορία. Το παιδί μπορεί να γράψει το όνομά του, και το αν είναι κοριτσάκι ή αγοράκι, σε ειδικό πεδίο που προσφέρει η εφαρμογή, κάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο δική του την ιστορία. Μπορεί επίσης να κάνει εγγραφή της φωνής του όσο διαβάζει φωναχτά πάνω στην ιστορία, και αυτό το voice over να το στείλει σε φίλες, φίλους και συγγενείς οπουδήποτε στον κόσμο.

Πού ήταν τέτοιου τύπου βιβλία όταν είμασταν μικρά;