ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια σημαντική διάκριση για το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ρίγη» του Γιάννη Μπλέτα στην Ιταλία

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Ρίγη” του Γιάννη Μπλέτα, πέτυχε μια σημαντική διάκριση, καθώς κατάφερε να προκριθεί στο Εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης στο BCT- Το Εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης του Μπενεβέντο στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, κατάφερει να διακριθεί στις 20 ταινίες μεγάλου μήκους του διαγωνιστικού προγράμματος ανάμεσα από 1.500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.  Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι το μοναδικό στην Ιταλία που συνδυάζει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Ρέθυμνο και έχει ως κεντρική θεματική του, ιστορικά γεγονότα του νομού .

Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ είχε κατακτήσει πρόσφατα 2 βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ στο “Hollywood Indie Film Awards” και στο “ Rome International Movie Awards” στη Ρώμη της Ιταλίας.   Μέχρι στιγμής το ντοκιμαντέρ έχει ταξιδέψει στο “Andromeda Film Festival” στην Κωνσταντινούπολη , στο “The Archaeοlogy Channel International Film Festival” στην Αμερική, στο “International Folkore Film Festival” στην Ινδία και στο “Stars of Wild Beauty- International Tourism Festival” στο  Μαυροβούνιο.  Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Ble Productions με έδρα το Ρέθυμνο, εννοώ η διανομή του είναι σε συνεργασία με το ιταλική εταιρεία διανομής ταινιών “PREMIERE FILM”.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ Ρίγη:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μάρτυρες που έζησαν και είδαν τα γεγονότα, μιλούν και αφηγούνται όσα έζησαν και είδαν.

Ιστορικά γεγονότα, μύθοι & θρύλοι του Νομού Ρεθύμνου.

To Ρέθυμνο κουβαλά ιστορία. Βενετσιάνικα και τουρκικά παράσημα. Πόλη με παράδοση. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά της πόλης: η σκοτεινή.  Ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά ιστορικά γεγονότα, σε μύθους και θρύλους της πόλης του Ρεθύμνου, στο νησί της Κρήτης.

Ιστορίες αληθινές, άλλες πάλι μόνο φαντασία. Άλλες με στοιχεία και από τα 2.

Ιστορίες, γεγονότα που προκαλούν Ρίγη.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ:

  • Η Οθωμανική παρουσία στο Ρέθυμνο.
  • Τα βασανιστήρια των Γερμανών.
  • Μύθοι και θρύλοι της πόλης του Ρεθύμνου.
  • Το ναυάγιο στη Φαλκονέρα.
  • Το ναυάγιο στη Γεωργιούπολη.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

“Τα ιστορικά γεγονότα μιας πόλης, πολλές φορές δημιουργούν μυστήριο και ατμόσφαιρα.  Ενδιαφέρον έχουν όταν εμπλέκεται η ιστορία με τη φαντασία και η γραμμή είναι τόσο θολή που δε μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικότητα και τι φανταστία. Ειδικά όμως , όταν η ιστορία ενός τόπου περιλαμβάνει, αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια, μύθους και θρύλους. Τα “Ρίγη”, ένα πολυσυλλεκτικό ντοκιμαντέρ, αρχικά γιατί περιέχει πολλά κεφάλαια, ιστορικά ή και μη, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι συγκεντρώνονται μαρτυρίες και ομιλίες ανθρώπων, που είχαν σιωπήσει και δεν είχαν μιλήσει πότε, για όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν μπροστά μάτια τους. Ένα ντοκιμαντέρ ιστορικό, λίγο διαφορετικό όμως, από όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ιστορίες , γεγονότα που τις ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα. Ιστορίες που προκαλούν “Ρίγη.”

ΡΙΓΗ (2020)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας
Αφήγηση: Λευτέρης Τζαγκαράκης
Μουσική: Ross Daly
DOP: Γιάννης Μπλέτας, Μιχάλης Μπούχλης
Παίζουν: Λευτέρης Τζαγκαράκης, Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη κ.ά.
Μοντάζ & Επεξεργασία ήχου: Ble Productions
Βοηθοί παραγωγής: Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη
Εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης: Ειρήνη Γαβριλάκη
Παραγωγή: Ble Productions
Διάρκεια: 81′

www.bleproductions.gr
e-mail: yannisbletas@gmail.com

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου στο London Film School. Το 2016 προβλήθηκε online η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο ‘Η Ομπρέλα’. Την επόμενη χρονιά, ακολούθησαν τα φιλμ ‘Το Ταξίδι’   καθώς και ‘Τα Γεμιστά’, η ταινία που έχει ήδη τιμηθεί με 9 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό: μεταξύ άλλων, Βραβείο “Νέοι σκηνοθέτες’’ (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, 2018),  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου (Melbourne City Independent Film Festival 2018), κ.ά. Το 2018, ολοκλήρωσε άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, το ‘Armatoloi’και το ‘Τάμα’.  Το Νοέμβρη ξεκίνησε  τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ σε σχέση με σκοτεινά γεγονότα της ιστορίας του Ρεθύμνου, ενώ το καλοκαίρι του 2019 δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους “Στροφές”. Το 2020 ολοκλήρωσε το πρώτο μεγάλους μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ρίγη” και την ταινία μικρού μήκους “Βουτιά”.