ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Μην το κανεις θεμα

Μην το κάνεις θέμα, αλλά προσέχεις που πατάς;

Δεν θέλω να το κάνω θέμα, αλλά δεν μπορώ. Θα μου πείτε με τέτοια κρίση, εσύ ασχολείσαι με αυτό; Ναι, θα ασχοληθώ γιατί και τα μικρά έχουν τη σημασία τους αν θέλουμε κάποια στιγμή να συγκρινόμαστε με αναπτυγμένες χώρες και όχι με υποανάπτυκτες.

Πριν από μερικούς μήνες ήρθε ένας καλός μου φίλος από χώρα του εξωτερικού που δεν θεωρείται και αναπτυγμένη και βγήκαμε βόλτα. Κρατούσε το αγαπημένο του σκυλάκι και ο ίδιος είχε κάτι κρεμασμένο στο λαιμό του. Τον ρώτησα τι είναι και μου απάντησε πως αυτό το κουτάκι που έχει περασμένο με ένα σχοινάκι στο λαιμό του περιέχει μέσα σακουλίτσες, ώστε να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου. Μου τόνισε πως αν ήταν στη χώρα του και τον σταματούσε η αστυνομία να έχει βγάλει βόλτα το σκύλο και να μην έχει μαζί του σακούλες θα πλήρωνε βαρύ πρόστιμο.

Φυσικά ήταν στην Ελλάδα πλέον που κανένας δεν νοιάζεται αν οι ακαθαρσίες του σκύλου μαζευτούν ή μείνουν στο πεζοδρόμιο. Είχε συνηθίσει όμως και έβρισκε την ιδέα να κρατάει σακουλίτσες και να μαζεύει τις ακαθαρσίες του “πιστού του φίλου” σωστή. Άλλωστε το ίδιο θα έκανε και στο σπίτι του, αν ο σκύλος του αποφάσιζε να κάνει εκεί την ανάγκη του.

Θυμήθηκα το φίλο μου γιατί πριν λίγες μέρες που περπατούσα στην παραλία είδα έναν κύριο, ο οποίος είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα, να κρατάει μία σακούλα. Είναι δυνατόν να έχω δει μόνο δύο φορές αυτήν την σκηνή, ενώ συναντώ καθημερινά σκυλιά στους δρόμους;

Μην βιαστείτε να πείτε ότι δεν αγαπάω τα ζώα, γιατί πιστεύω πως δεν έχει καμία σχέση, αυτό που θέλω να πω με την ζωοφιλία. Απλά θα ήθελα όταν περπατάω σε κάποιο πεζοδρόμιο να μην έχω πάντα στο νου μου να προσέχω που πατάω. Θα ήθελα να μπορώ να κοιτάω τη θάλασσα χωρίς να φοβάμαι τι θα πατήσω. Είναι τόσο δύσκολο να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των σκυλιών μας;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν κοστίζει τίποτα, ούτε απαιτεί χρόνο. Μια σακουλίτσα χρειάζεται κάθε φορά που το βγάζουμε βόλτα. Ας κάνουμε έξω ότι θα κάναμε και μέσα, δηλαδή στο σπίτι μας. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος μπαμπούλας για να μας βάλει σε τάξη, ή να μας μάθει το σωστό. Αυτά που αφήνει ο δικός σου σκύλος μπορεί να τα πατήσει το παιδί σου ή κάποιος φίλος σου.

 Καλή σας ημέρα

“Μην το κάνεις θέμα”