ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μας δίνεται η ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και σεβασμού προς όλους τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Στο Ρέθυμνο λειτουργούν σήμερα δύο Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και το ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο). Ειδικότερα, στο ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου ιδρύθηκε φέτος νέος Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων», ο οποίος θα προσφέρει στους αποφοίτους της σχολικής μονάδας ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε έναν κλάδο που κυριαρχεί στην τοπική οικονομία του Ρεθύμνου. Επίσης, στο πλαίσιο του νέου θεσμού της μαθητείας, θα προωθηθούν από φέτος στην αγορά εργασίας οι πρώτοι απόφοιτοι του ΕΝΕΕΓΥΛ.

Ήδη από το 2011 η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προσβλέπει στη μεταστέγαση των δύο Ειδικών Σχολείων στον χώρο του ΚΕΓΕ, που θα διαμορφωθεί ειδικά, με υποδομές κατάλληλες ώστε να υποδεχθεί τους μαθητές των δύο δομών. Στον νομό επίσης λειτουργούν Τμήματα Ένταξης σε δεκαπέντε Γυμνάσια και Λύκεια, οι ανάγκες σε Παράλληλη Στήριξη μαθητών έχουν καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό και παρέχεται κατ’ οίκον διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι δε δύνανται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, λόγω σοβαρών
προβλημάτων υγείας.

Η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, αντιλαμβανόμενη πλήρως την έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης και της αποδοχής όλων των μαθητών χωρίς καμία εξαίρεση, αγωνίζεται στο πλευρό μαθητών και εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών Ειδικής Αγωγής ώστε όλοι οι μαθητές, σε ένα πλαίσιο συμπερίληψης, να απολαμβάνουν αδιακρίτως την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Όραμά μας η ενίσχυση της ποιότητας ζωής και η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους, με στόχο την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, σας προσκαλούμε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00-12.00 στην εκδήλωση με τίτλο «Όλοι μαζί για έναν καλύτερο κόσμο» στο κλειστό γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με συμμετοχή των Ειδικών Σχολείων αλλά και Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων του νομού.

Μανούσος Ν. Μαραγκάκης
Διευθυντής B/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου