Όποιος κι αν γευτεί την κρητική κουζίνα -έστω και για μια φορά στη ζωή του- συνδέεται μαζί της για πάντα. Γιατί οι γεύσεις της έχουν την ικανότητα να περνούν μέσα από την ψυχή και να γίνονται μνήμες που δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ –μνήμες από το αλμυρό νερό της θάλασσας του Αιγαίου, από τον καθαρό αέρα των βουνών της Ελλάδας και από τις μοναδικές μυρωδιές των καρπών της ελληνικής γης. Η κρητική κουζίνα, εξάλλου, κρύβει μέσα της και αιώνια μυστικά μακροζωίας…
Σε όποια χώρα κι αν βρεθούν οι άνθρωποι του ομίλου Unesco Πειραιώς & Νήσων φιλεύουν τον κόσμο εδέσματα από την κρητική κουζίνα. Όλοι όσοι έχουν την τύχη να δοκιμάζουν, φυσικά, γίνονται αυτομάτως λάτρεις των μοναδικών αυτών γεύσεων. Κανέναν δεν άφησαν ασυγκίνητο τα εκπληκτικά μύδια Ολυμπιάδας Χαλκιδικής του διευθυντή Γαστρονομίας του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων και chef Κωνσταντίνου Μουζάκη, τα οποία ετοίμασε με πολλή φροντίδα προκειμένου να τα γευτούν οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας (Βουκουρέστι, 7-11 Οκτωβρίου 2015).
Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας Unesco (Βουκουρέστι, 7-11 Οκτωβρίου 2015).
Εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι 180 χωρών του κόσμου και 18 της Ευρώπης και της Ασίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης και ο διευθυντής Γαστρονομίας του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων, chef Κωνσταντίνος Μουζάκης.
Για την Ελλάδα, τα εδέσματα που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν ήταν το ζακυνθινό παστέλι, ο κρητικός ντάκος και τα μύδια Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Τα τρία ελληνικά πιάτα άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, όμως την παράσταση έκλεψαν τα Μύδια Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Μάλιστα, τα πιάτα αυτά επιλέχτηκαν για να παρουσιαστούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO στο Παρίσι στις 15 Νοεμβρίου 2015, σε συλλεκτικό άλμπουμ συνταγών.
«Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παρουσιάσω την ελληνική γαστρονομία στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η φιλοξενία από την πλευρά των διοργανωτών ήταν εξαιρετική», δήλωσε στο ert.gr ο Κωνσταντίνος Μουζάκης, στον οποίο δόθηκε τιμητικό βραβείο για όλες τις δραστηριότητες και την άψογη παρουσίαση της Ελληνικής Γαστρονομίας κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου στο Βουκουρέστι.