ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη δήλωση περί «εργαλειοποίησης των Τεμπών»

Με αφορμή τη μήνυση των συγγενών θυμάτων των Τεμπών και την απεργία των σιδηροδρομικών, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι “το ζήτημα εργαλειοποιείται”!

Αντιδράσεις προκαλεί μία δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ερμηνεύθηκε ως κατηγορία προς τους συγγενεις των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, για “εργαλειοποίηση”.

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την απεργία των σιδηροδρομικών και τη μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου, η οποία κάνει λόγο και για ευθύνες πολιτικών προσώπων διαχρονικές, απάντησε ως εξής:

“Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Πολλά έχουν αλλάξει στον σιδηρόδρομο και γι’ αυτό το πρώτο το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει τα τρένα να επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και γι’ αυτό έχουμε ένα πολύ, θα έλεγα, λεπτομερές σύστημα εποπτείας, με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Και, φυσικά, έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πλήρους σηματοδότησης της βασικής μας γραμμής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Το έργο προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Αν μερικές φορές -το τονίζω αυτό- μας λένε «κινούνται τα τρένα σε μονή γραμμή», μα για να κάνεις τη σηματοδότηση πρέπει ενίοτε να διακόψεις την κυκλοφορία σε μία γραμμή. Όμως, αυτή η κίνηση γίνεται πια με απόλυτη ασφάλεια.

Και αυτή είναι η δέσμευσή μας, να μπορούμε να έχουμε σιδηροδρόμους οι οποίοι να είναι απολύτως ασφαλείς και ευρωπαϊκά τρένα, τα οποία εμφανώς δεν είχαμε.

Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε από τρίτους κριτές”.