ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Μέτρα για το ρεύμα με «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής

Τα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης, αλλά και με αιχμές για την αργοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρα σε τέσσερις άξονες, που είναι οριζόντια και στην πράξη “ακυρώνουν” τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

  • Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Δεύτερον, με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.
  • Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.
    “Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Σημειωτέον πάντως ότι τυπικά η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται, αλλά ακυρώνονται οι συνέπειες της στους λογαριασμούς.
  • Τέταρτον, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Με τη νέα δέσμη μέτρων, όπως εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας θα σταθεροποιηθούν για τους επόμενους έξι μήνες με ένα χρόνο. Σημείωναν επίσης ότι καλύπτονται κατά 70% έως 80% οι αυξήσεις επι των τιμών ηλεκτρικού ρευματος προ της κρισης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στις εταιρείες ενέργειας θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων, τόνιζαν.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, δηλώνοντας μάλιστα ότι δε θα περιμένει “το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”, αν και επέμεινε ότι η μόνη ουσιαστική λύση για την ακρίβεια δε μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα παραδέχθηκε ότι η προηγούμενη παρέμβαση της κυβέρνησης άφησε εκτός όσους κατανάλωσαν λίγο περισσότερο ρεύμα, είτε γιατί το χρησιμοποίησαν για θέρμανση είτε γιατί είχαν δεύτερη κατοικία.

Με απόφασή μου, λοιπόν, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν άλλωστε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στα περίπου ένα εκ. νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης. Το πακέτο μέτρων έχει βεβαίως ως στόχο να προλάβει και την αύξηση της κατανάλωσης στην πλειοψηφία των νοικοκυριών το καλοκαίρι λόγω των κλιματιστικών.