ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα

Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου κατά 50 ευρώ το μήνα ανακοίνωσε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει επομένως τα 713 ευρώ το μήνα και η αύξηση συνολικά -συνυπολογίζοντας όμως και την αύξηση 2% τον Ιανουάριο- θα ανέλθει στο 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Η νέα αύξηση από 1η Μαϊου φτάνει δηλαδή το 7,7%.

Αυξάνεται συνεπώς και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ το μήνα.

Ο κ.Μητσοτάκης υπερθεμάτισε τη σημασία της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα λέγοντας ότι “οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.”

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα στους εργοδότες να αυξήσουν γενικότερα τους μισθούς, επισημαίνοντας την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούνιο. Επισήμανε άλλωστε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση, απαντώντας στη “γκρίνια” των επιχειρηματιών ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει αντικίνητρο για νέες προσλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, επέμειναν για αυξήσεις 3% με 4% το πολύ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατύπωσαν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους. Από την άλλη η ΓΣΕΕ έχει προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 13%, ώστε από τα 663 ευρώ να επανέλθει στα 751 ευρώ.

“Ποτέ δεν οραματίστηκα μία οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι την αύξηση του κατώτατου μισθού “την αξίζουν οι εργαζόμενοι και την αντέχουν οι επιχειρήσεις”.

Σε πολιτική «ανάσταση» μέσω κατώτατου μισθού ελπίζει η ΝΔ

Με “δώρο” την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαϊου κατά 50 ευρώ το μήνα, θα κάνουν Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η επίσπευση των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξυπηρετεί και ένα σαφή πολιτικό στόχο.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ανακοινώσεις να γίνουν λίγες ημέρες προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, πχ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που προγραμματίζεται για τις 29 Απριλίου. Όμως εφόσον τελικώς η κυβέρνηση κατέληξε στο ποσοστό αύξησης, αποφασίστηκε ο κ. Μητσοτάκης χθες να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το τυπικόν του πράγματος και το απόγευμα προέβη σε δήλωση- μήνυμα προς τους πολίτες.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από Μάιο ήταν βεβαίως προαποφασισμένη, όμως η ανακοίνωση της λίγο πριν το Πάσχα προσφέρει στην κυβέρνηση μία θετική είδηση που χρειάζεται καθώς η ακρίβεια οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες.

Η κυβέρνηση βέβαια πρέπει αφενός να απαντήσει στους πολίτες, που ευλόγως θεωρούν την αύξηση 50 ευρώ το μήνα μικρή σε σχέση με το μέγεθος του κύματος ακρίβειας, αλλά και στις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, που διαμαρτύρονται ότι αυξάνεται το εργασιακό κόστος.

Το κυβερνητικό επιχείρημα λοιπόν είναι ότι -δεδομένου πως καταβάλλονται 14 μισθοί ετησίως- η αύξηση 50 ευρώ το μήνα ισοδυναμεί με 15ο μισθό. Η κυβέρνηση τονίζει επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 σε σχέση με τον κατώτατο του 2021 ανέρχεται αθροιστικά στο 9,7%, καθώς αυξάνεται από 1η Μαϊου 7,7% και είχε ήδη αυξηθεί από 1η Ιανουαρίου 2%.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ακόμη μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81%, εάν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους. Και υποστήριζαν ότι σε κάθε περίπτωση το 9,7% υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν το Μάρτιο 8,9%.

Ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του δήλωση τόνισε ότι εξάντλησε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη νέα αύξηση του κατώτατου κατά 50 ευρώ το μήνα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 6% με 7%. Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει πάντως αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 13%, ώστε από τα 663 ευρώ να επανέλθει στα 751 ευρώ. Ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, επέμειναν για αυξήσεις 3% με 4% το πολύ, και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατύπωναν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους.

Η ΝΔ λοιπόν θα έχει να αντιμετωπίσει και την γκρίνια των τελευταίων, με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει ήδη τη “γραμμή” τονίζοντας χθες ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση τους τελευταίους 33 μήνες, με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Πηγές του Εργασίας επισήμαιναν μάλιστα ότι δεν υιοθετήθηκε το αίτημα της ΓΣΕΕ για πολύ μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου, αλλά και ότι κανένας από τους φορείς, ούτε οι εργοδότες, δεν είχε προτείνει “πάγωμα” του κατώτατου μισθού.

Μία αύξηση του κατώτατου μισθού δε φέρνει την άνοιξη

Από την κυβέρνηση βεβαίως παραδέχονται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Τονίζουν πάντως ότι η αύξηση του κατώτατου αποτελεί ένα μόνο μέτρο από μία δέσμη πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος ζωής, όπως οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και η επιδότηση των καυσίμων.

Εν τω μεταξύ πάντως η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων, που υποτίθεται θα είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου και η λειτουργία της οποίας ανακοινωνόταν κάθε εβδομάδα, φαίνεται ότι μάλλον θα βγει τελικά “στον αέρα” μετά το Πάσχα, καθώς εάν δεν λειτουργήσει και σήμερα, οι πολίτες δε θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν έτσι κι αλλιώς μέσα στις γιορτές λόγω των τραπεζικών αργιών.

Οι βουλευτές της ΝΔ θα έχουν επίσης ως επιχείρημα κατά τις πασχαλινές τους μίνι- περιοδείες την απόδοση της λεγόμενης “επιταγής ακρίβειας” στους χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, τη δεδομένη συνέχιση της επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα κλπ και το Μάιο, αλλά και την υπόσχεση για νέο πακέτο στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιούνιο.

Οι πληροφορίες για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων, δίνουν ελπίδες στους καταναλωτές και τα γαλάζια στελέχη, που δέχονται πιέσεις, ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει κανένα από τα σενάρια για την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΜΕΣΩnews247.gr