ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Στις 21 Μαΐου οι εκλογές

Οι πρώτες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου, σε χρόνο τέτοιο δηλαδή που να μην συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις ή την καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με έναν απολογισμό της τετραετίας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις μειώσεις φόρων, την αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων, τα μέτρα στήριξης κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και κατέληξε σε μία αναφορά στην “οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών”. Σχολίασε μάλιστα ότι αυτή η τραγωδία δείχνει ότι “το κράτος μας έχει ακόμη νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο και συμπεριφορές που την υπονομεύουν”, προσθέτοντας: “Καθίσταται έτσι μία σαφής προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια δήλωσε: “Οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες. Και σε πείσμα όσων ήθελαν τα σενάρια, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως είχα δεσμευτεί”. Και στη συνέχεια προανήγγειλε ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου και εάν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί 2 Ιουλίου, για να μην πέσει πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στις πρώτες εκλογές οι πολίτες θα διαλέξουν ποιος θα κυβερνήσει και στις δεύτερες πως θα κυβερνήσει. “Η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία για αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον θα ψηφίσουν”, τόνισε, αφήνοντας εκ νέου έμμεσες αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός έφερε μάλιστα ως αρνητικό παράδειγμα τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία έχει απλή αναλογική και η οποία οδηγείται για 5η φορά στις κάλπες μέσα σε δύο χρόνια. “Αναρωτιέμαι εάν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα.”

Τόνισε επίσης ότι στις εκλογές της 21ης Μαϊου “οι πολίτες θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος μας θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού και θα κρίνει τελικά δύο διαφορετικές κυβερνητικές θητείες, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμη θα κρίνουν και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν πιστεύω και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά.”

Με τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο η χώρα μπαίνει και “επισήμως” σε προεκλογική περίοδο δύο μηνών. Τυπικά ωστόσο οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν 31 ημέρες νωρίτερα, επομένως μετά το Πάσχα αναμένεται να γίνει και η τυπική προκήρυξη.

21 Μαΐου: Εκλογές, γιορτές και διοργανώσεις σε μία Κυριακή

Εκτός από τις εθνικές εκλογές, η 21 Μαΐου είναι συνδεδεμένη ούτως ή άλλως με τη χριστιανική γιορτή των Κωνσταντίνου και Ελένης, αφιερωμένη στη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του, Ελένης.

Παράλληλα, η 21η Μαΐου έχει και αθλητική χροιά, καθώς το τριήμερο 19-21 Μαΐου διεξάγεται και το Final Four της EuroLeague, με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί την παρουσία του στο Κάουνας. Την ίδια ημέρα, λοιπόν, που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα μας, είναι προγραμματισμένος και ο τελικός.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (20/5), θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία (το πιθανότερο είναι το Σάββατο 27/5), ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε το πού θα γίνει ο τελικός.