ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μουσικές ευχές για τη νέα σχολική χρονιά από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου

«μουσικήν ποίει και εργάζου» (Φαίδων 60e)

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τέχνης στην Παιδεία του ατόμου, την πνευματική και ηθική αγωγή του και σημειολογικά τη θέση που αρμόζει να έχει η καλλιτεχνική εκπαίδευση στο σημερινό σχολείο, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου καλωσόρισαν τη νέα σχολική χρονιά με μια μουσική εκδήλωση.

Untitled1

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017 στον υπέροχο και κατάμεστο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου με την εξαίσια ερμηνεία της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι από τις

Μαρία Ακτουδιανάκη, πιάνο
Κατερίνα Σαραντινού, βιολοντσέλο
Λεύκη Σαραντινού, φωνή

ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και το Τμήμα Παιδείας εξέφρασαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς τις ευχές τους για καλή, ήρεμη και δημιουργική νέα σχολική χρονιά.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε κυρίως τραγούδια από τη συνάντηση του Μάνου Χατζιδάκι με την ποίηση του Federico Garcia Lorca. Πέντε τραγούδια από τον «Ματωμένο Γάμο», την τραγική ιστορία αγάπης του Lorca, και το τραγούδι «Πέρα στο θολό ποτάμι» από το έργο «Περλιμπλίν και Μπελίσα», που περιλαμβάνεται στον κύκλο τραγουδιών του Χατζιδάκι «Μεγάλος Ερωτικός» (1972). Από τον ίδιο κύκλο είχε επιλεγεί και συμπλήρωσε το πρώτο μέρος το αισθαντικό «Έρωτα εσύ», οι στίχοι του οποίου προέρχονται από το β’ στάσιμο της «Μήδειας» του Ευριπίδη σε νεοελληνική απόδοση του Παντελή Πρεβελάκη.

Η ανάγνωση του αποσπάσματος από το κείμενο που απέστειλε για την εκτέλεση του Lorca στη φιλολογική σελίδα της «Καθημερινής» ο Νίκος Καζαντζάκης από την Ισπανία, όπου εργαζόταν ως ανταποκριτής, θεωρήθηκε η πλέον κατάλληλη για το τέλος του πρώτου μέρους. Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε επισημάνει στην ποίηση του Lorca από πολύ νωρίς το στοιχείο που ενέπνευσε και το πλήθος των Ελλήνων συνθετών, τη σημασία της παράδοσης στην καλλιτεχνική δημιουργία ενός λαού και τη σύζευξή της με την πρωτοπορία. Και έγραψε στην ανταπόκρισή του: «Ο Λόρκα στον αδελφοκτόνο πόλεμο σκοτώθηκε. Τον σκότωσαν. Θερίστηκε «μια από τις μεγαλύτερες ποιητικές ελπίδες του καιρού μας».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με το τραγούδι «Μια Παναγιά» η μουσική του οποίου προέρχεται από την επένδυση της ταινίας του Ηλία Καζάν «America America». Τα τραγούδια «Ήταν του Μάη το πρόσωπο» και «Τώρα που πας στην ξενιτιά» έφεραν στη σκέψη όλων μια ξεχωριστή παρουσία στο ελληνικό τραγούδι, την πρόσφατα χαμένη αγαπημένη τραγουδοποιό Αρλέτα που τα είχε τραγουδήσει σε δεύτερη εκτέλεση στον δίσκο «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969). Το δεύτερο μέρος ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια «Κυρ Μιχάλης» από το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Αθήνα» από τον δίσκο «Ελλάς η χώρα των ονείρων» (1961) και έκλεισε με τον πρίγκιπα της Ανατολής «Κεμάλ» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Μπορεί «αυτός ο κόσμος να μην αλλάξει ποτέ», όμως η ελπίδα γι’ αυτήν την αλλαγή είναι και η κινητήρια δύναμή του. Και αυτή την ελπίδα τη δίνουν πάντα «η ομορφιά της Τέχνης και η Σκέψη» (Αντουάν Μπουρντέλ).

Untitled2

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ανακοίνωσε τις προγραμματισμένες, μέχρι στιγμής, εκδηλώσεις του κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Νίκος Καζαντζάκης» με αφορμή 60 χρόνων από τον θάνατό του, θα εκδοθεί τεύχος με εργασίες που θα εκπονήσουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς και οι οποίες θα παρουσιασθούν σε ειδική εκδήλωση περί τα τέλη Μαρτίου.

Η δεύτερη εκδήλωση, τον Ιανουάριο, θα αποτελέσει το φιλολογικό μνημόσυνο της Ρεθεμνιώτισσας ποιήτριας Νατάσας Χατζιδάκι, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2017.