ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ απ’ ευθείας αναθέσεων από τον Πλεύρη

Η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα Data journalists σωρεία ερωτημάτων που προκύπτουν για τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τις διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων σχετικά με τις μαζικές απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έγιναν σε συγκεκριμένη νεοσύστατη εταιρεία προϊόντων χαλκού με έδρα στην Κηφισιά (Ευρώτα 27) τους τελευταίους 14 μήνες.

Οι Data Journalists δημοσιεύουν μια λίστα από αναθέσεις που έγιναν προς την ΙΚΕ, «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.», η οποία ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020. Έκτοτε έχει να επιδείξει δράση κυρίως με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία.

Αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, με το υπουργείο Υγείας του κ. Πλεύρη να αποφασίζει σταδιακά την άρση όλων των μέτρων για τον κορονοϊό, τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε έναν οργασμό εγκαταστάσεων προϊόντων χαλκού με αναθέσεις, συνήθως απευθείας, που προτάσσουν ως αιτιολογία τον COVID.

Η αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση του χαλκού είναι γνωστή από την αρχαιότητα και δεν αμφισβητείται.

Ωστόσο, στις σχετικές υπογραφές συμβάσεων με τα νοσοκομεία δεν προβλέπονται συγκεκριμένες πιστοποιήσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας τον Ιανουάριο, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η έρευνα των Data Journalists εντόπισε 11 απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία διάφορων περιφερειών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023. Μια 12η σύμβαση προέκυψε μετά από διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος που έλαβε μόλις μια και συγκεκριμένη εταιρεία, η ΙΚΕ Ελληνικός Χαλκός, σε αυτό το διάστημα, ξεπερνάει τις 580.000 ευρώ.

Στον ισολογισμό της νεοσύστατης οικογενειακής εταιρείας, ο καθαρός κύκλος εργασιών της για το 2021 ήταν της τάξης των 145.635 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στην συγκεκριμένη αγορά προϊόντων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση, δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αρκετές εταιρείες με μεγαλύτερη εμπειρία. Για ποιο λόγο όλες οι δουλειές δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στην Ελληνικός Χαλκός, είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία στη διάρκεια του 2022 κατάφερε να πολλαπλασιάσει το μέγεθός της με τις αναθέσεις από τα ελληνικά νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ με ΦΠΑ, ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω του COVID.

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις ΕΔΩ