ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ

«…Να ‘χουμε την υγειά μας»

Από τη μία μεριά της Κρήτης ως την άλλη, και από τη Γαλλία ως την Ισπανία, οι υγειονομικοί μαζί με το λαό βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο: την υγειά τους!

Η απάντηση της κυβέρνησης ΝΔ είναι να φέρει το «νέο ΕΣΥ», που μόνο νέο δεν είναι…είναι φτιαγμένο με τα παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, έχει ανεξίτηλα τα σημάδια από όλες τις παλιές κυβερνήσεις που πέρασαν και κατάφεραν όλο και κάτι να ξηλώσουν κάθε φορά. Το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνει ΣΔΙΤ, συγχωνεύσεις κλινικών και περεταίρω ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου και αξιολόγησης των υγειονομικών όχι φυσικά με κριτήριο αν και πόσο προσφέρουν στους ασθενείς τους, αλλά αν και πόσους πόρους εξασφαλίζουν ή εξοικονομούν κάθε φορά για το νοσοκομείο-επιχείρηση. Φέρνει, σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού υγείας, μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, συγχωνεύσεις κλινικών, τις ίδιες τακτικές δηλαδή που ακολουθούν όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις και οδήγησαν σε εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών, κύμα παραιτήσεων γιατρών σε όλη την Ελλάδα, εντατικοποίηση της δουλειάς μας, υπερεφημέρευση πάνω από τα ανθρώπινα όρια. Τι έχουν να κερδίσουν άραγε οι καταχειροκροτημένοι «ήρωες της πρώτης γραμμής» από αυτή την πολιτική; Ως τώρα έχουμε εισπράξει αύρες και ΜΑΤ όταν διαδηλώνουμε για την υγεία των ασθενών μας, έχουμε χρεωθεί τις ευθύνες για τη διασπορά του ιού μέσα στα νοσοκομεία, έχουμε στερηθεί άδειες και ρεπό χρόνων, έχουμε δεχτεί κοροϊδία για αύξηση του εισοδήματός μας από το ξεζούμισμα των ασθενών μας, έχουμε υποστεί την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό των διοικήσεων με τα νομικά όπλα που τους δίνουν οι κυβερνήσεις που τους διόρισαν όπως τα «εντέλλεσθε», έχουμε ελεγχθεί και κληθεί σε απολογία επειδή τολμήσαμε να αρρωστήσουμε, να απεργήσουμε, να μιλήσουμε. Το χειρότερο όλων είναι όμως ότι καλούμαστε καθημερινά να ανεχτούμε την υποβάθμιση των παροχών υγείας στους ασθενείς μας, καλούμαστε να ασκήσουμε το έργο μας σε συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στις δυνατότητες του 21ου αιώνα, με αντιεπιστημονικές πρακτικές, να γίνουμε από επιστήμονες, απολογητές των πολιτικών επιλογών στην υγεία.

Άλλωστε τι πόνος να τους πιάσει για τους ασθενείς μας, όταν τους βλέπουν σαν νούμερα, σαν κόστος για την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων ή έσοδα για την απογευματινή; Πόσο πραγματικά τους ενδιαφέρει η υγεία του λαού, όταν τον καταδικάζουν σε πολυετείς αναμονές για χειρουργεία, πολύμηνες αναμονές για τακτικά ραντεβού, τον αφήνουν στην τύχη του, χωρίς ΕΚΑΒ και εφημερεύοντες γιατρούς τη στιγμή του επείγοντος και θεωρούν πολυτέλεια και κόστος την πρόληψη νοσημάτων που θα έσωζε ζωές. Τι έχει να κερδίσει ο λαός, ασθενής και μη, από αυτό το σύστημα που δεν του εξασφαλίζει ούτε το αυτονόητο, «να έχει την υγειά του».

Ο λαός και οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου έδειξαν τη δύναμή τους με τη μαζική τους παρουσία στο συλλαλητήριο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για τη διάσωση του νοσοκομείου. Έδειξαν ότι για να ‘χουμε «την υγειά μας», στην καπιταλιστική βαρβαρότητα του 2023 πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτήν. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κανέναν σωτήρα, ούτε «αυτοδύναμο» ούτε «συνεργασίας», άλλωστε οι πληγές που άφησαν στο ΕΣΥ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι νωπές ακόμα και ο ένας έπιανε το νήμα από εκεί που το άφηνε ο προηγούμενος. Η συγκινητική ανταπόκριση λαού και υγειονομικών στο Ρέθυμνο ένα πράγμα επιβεβαιώνει, το σύνθημα του ΚΚΕ:

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Στον αγώνα για “την υγειά μας”, να κάνουμε πέρα όλους αυτούς που την υπονομεύουν, την υποβαθμίζουν, την κάνουν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους. Έτσι και στις εκλογές, πρέπει όλους αυτούς μας στέρησαν την υγειά μας να τους καταδικάσουμε, να τους γυρίσουμε την πλάτη, να μην τους δοθεί άλλη ευκαιρία να συνεχίσουν το έργο τους.

Όλους αυτούς που φρόντισαν η υγειά μας να πωλείται και να αγοράζεται, βορά στα κοράκια των ιδιωτικών εταιριών.

Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στους αγώνες, όπως απέδειξε και η πείρα της πανδημίας για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, υψηλού επιπέδου, όπου θα αξιοποιούνται όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της ιατρικής. Που παλεύει για την ενίσχυση των δομών υγείας στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, επαρκής στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με σύγχρονο εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές. Με μοναδικό κριτήριο οργάνωσης τους συστήματος υγείας τις ανάγκες του λαού, για να είναι η υγεία κοινωνικό αγαθό.

Για “την υγειά μας” λοιπόν, ο λαός του Ρεθύμνου, οι υγειονομικοί, κάνουμε την ανατροπή σε αυτές τις εκλογές και στηρίζουμε το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μέσα και έξω από τη βουλή, αγωνίζεται γι’ αυτήν.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στο λαό του Ρεθύμνου, να πάρει μέρος στη εκδήλωσης της ΤΕ Ρεθύμνου, το Σάββατο 11 Φλεβάρη στις 6:30 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, με κεντρική ομιλήτρια την Αφροδίτη Ρέτζιου , μέλος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Χαλκιαδάκη Κατερίνα
Στέλεχος του ΚΚΕ, Ειδικευόμενη ψυχίατρος στο ΠΑΓΝΗ