ΑΠΟΨΕΙΣ

Να πάρουμε τη ζωή μας και τον τόπο μας στα χέρια μας! – του Στ. Μαραγκουδάκη

Σταύρος ΜαραγκουδάκηςΗ υποψηφιότητα μου στις δημοτικές εκλογές πηγάζει από την δική μου ανάγκη και πιστεύω και πολλών συμπολιτών μου, όχι μόνο για έναν διαφορετικής διαχείρισης δήμο, αλλά για ένα δήμο ικανό να αλλάζει και να διαμορφώνει την κοινωνία. Ένα δήμο που δε θα «κουβεντιάζει» ή θα «ρωτάει» απλά τους πολίτες στο δρόμο, αλλά θα συμβάλει στη δημιουργία μόνιμων δομών δημοκρατίας με λαϊκές συνελεύσεις στην πόλη και στα χωριά που θα καθορίζουν τη πολιτική του, κόντρα στο συγκεντρωτισμό του «μνημονιακού Καλλικράτη» και στην πολιτική απραξία, στην οποία μας έχουν καθυποβάλλει.

Θέλω ένα δήμο διαχειριστή των προβλημάτων των δημοτών του και όχι εκτελεστή των μνημονιακών πολιτικών και των θελημάτων των πλουσίων οικογενειών. Ένα δήμο που θα διασφαλίζει πρωτίστως τα βασικά δημόσια αγαθά για τους δημότες του: φαγητό, νερό, στέγη, ρεύμα, υγεία και παιδεία, ενώ παράλληλα θα προστατεύει με όλες του τις δυνάμεις, τους πολίτες που πλήττονται από χαράτσια, κατασχέσεις και απολύσεις. Έργα όπως, πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, καλλωπισμοί δημόσιων χώρων, που όλως τυχαίως την προεκλογική περίοδο υπερτονίζονται και αυξάνονται σε αριθμό, πρέπει να κρίνουμε αν είναι σημαντικότερα από την αξιοπρεπή διαβίωση των συμπολιτών μας, αφού βάση των έργων αυτών μας καλούν οι «μνημονιακοί» δημοτικοί συνδυασμοί να τους ξαναψηφίσουμε.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή στην πόλη μας αναπαραγάγει το συγκεκριμένο επικοινωνιακό παιχνίδι και ταυτόχρονα συμβάλλει σημαντικά με τις πρακτικές της και την εσκεμμένη αδιαφορία της στην διαμόρφωση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας. Ο ΠΑΣΟΚογενής -και όχι ανεξάρτητος όπως θέλει να παρουσιάζετε σήμερα- συνδυασμός «Νέα Αντίληψη» του κ. Μαρινάκη, αποδεδειγμένα, ενδιαφέρεται μόνο για το θεαθήναι και το περιτύλιγμα μιας κοινωνίας που παραπαίει. Την ίδια στιγμή αδιαφορεί για την ουσία των κοινωνικών προβλημάτων, την οικονομική ανέχεια, τη διάλυση του νοσοκομείου και των σχολείων. Η αδιαφορία αυτή προκύπτει ακριβώς από το γεγονός ότι η νυν δημοτική αρχή ταυτίζεται πολιτικά με τα μνημόνια και τους εκφραστές τους. Λειτούργησε σαν ιμάντας μεταβίβασης των πολιτικών αυτών στο τοπικό επίπεδο, δεν προέβαλλε καμία αντίσταση και άφησε ανυπεράσπιστους τους δημότες, μόνους τους να βιώνουν τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για όλα τα παραπάνω, η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, πρέπει να επιδιώξουμε να έχει στη σύνθεση της πολίτες που δεν έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα που καταστρέφει τις ζωές μας τόσα χρόνια. Να είναι πολίτες που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις πολιτικές των «μνημονίων», άνθρωποι των κινημάτων που δημιουργήθηκαν τον καιρό της κρίσης και κυρίως αυτοί που γνωρίζουν και βιώνουν τις επιπτώσεις της. Γιατί η πολιτική δεν είναι υπόθεση των ειδικών ή των μεγάλων τζακιών αλλά όπλο στα χέρια των απλών ανθρώπων για να κάνουν την ζωή τους καλύτερη.

Παράλληλα, η καινούργια δημοτική αρχή πρέπει να έχει μία άλλη αντίληψη για τον πολιτισμό. Να αναδεικνύει και να μεταδίδει στους δημότες της και τους ξένους επισκέπτες, στο βαθμό που μπορεί, τα πραγματικά πολιτισμικά στοιχεία του τόπου και του λαού μας και όχι το καρναβάλι με την υπάρχουσα μορφή, τύπου «Ρίο ντε Τζανέιρο», όχι τις φολκλόρ τουριστικές παραστάσεις και τις «γκλαμουράτες» καλοκαιρινές εκδηλώσεις, στις οποίες ο δήμαρχος και οι ακόλουθοί του, πλάθουν με «τέχνη» την δημόσια εικόνα τους. Μέσα στην αυθεντική λαϊκή έκφραση, μέσα στα απλά, αληθινά πράγματα του λαού μας, συναντάμε όλη την ουσία και την ομορφιά της ζωής.

Ο δήμος μας πρέπει να είναι αντιφασιστικός, να πολεμά όλες τις μορφές ρατσισμού, να αντιμετωπίζει ισότιμα τους μετανάστες, να τους ενσωματώνει κοινωνικά με σεβασμό στις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες. Να είναι υποστηριχτής των κινημάτων που δημιουργούνται από τους πολίτες και όχι πολέμιός τους. Να στηρίζει την αποκέντρωση και την βελτίωση της ζωής στο χωρίο. Να προστατεύει το περιβάλλον, να δημιουργεί προϋποθέσεις για τους νέους ανθρώπους να δουλέψουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν.

Αυτός ο δήμος δεν είναι ουτοπικός, αλλά ρεαλιστικός αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Αυτόν τον δήμο δεν μπορεί να τον φτιάξει μόνο του ένας άνθρωπος ή ένας συνδυασμός. Μπορεί όμως ο τελευταίος να λειτουργήσει ως συντονιστής του εγχειρήματος αυτού. Για το λόγο αυτό δε ζητώ μόνο την ψήφο σας, ζητώ κυρίως τη συμμετοχή σας και τη συμπόρευσή σας. Να πάρουμε τη ζωή μας και τον τόπο μας στα χέρια μας!

Σταύρος Μαραγκουδάκης – Καθηγητής λύρας στο Μουσικό Γυμνάσιο – Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Ρέθυμνο με τον συνδυασμό «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή».