ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου: Όλες και όλοι στην κινητοποίηση των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Την Δευτέρα 1 Μαΐου στις 11:00 πμ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Η Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία, 137 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα κρίσιμη συγκυρία το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες. Το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, την ακρίβεια, τις οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις, την οικολογική καταστροφή.

Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς . Συγχρόνως όμως ενέχει κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε λιγους, όξυνσης των κάθε είδους ανισοτήτων, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που “το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί”, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον.

Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ειδικά αυτή την προεκλογική περίοδο. Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε σχεδόν 4 χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος υπηρετώντας ξεκάθαρα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα κάνοντας φύλλο και φτερό, κατά κύριο λόγο με απευθείας αναθέσεις, τα 37 δις που αφήσαμε στα κρατικά ταμεία.

Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα, είναι μόνο κάποια από τα “δώρα” της κυβέρνησης στους χορηγούς της. ¨Όπως και η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.

Συγχρόνως με τους χαμηλούς μισθούς και την ανοχή στα συμφέροντα που επιβάλλουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, με τις τραγικές νομοθετικές παρεμβάσεις που συρρικνώνουν και στοχοποιούν το λυς εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, τη διαλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία κ.α.

Ο κόσμος της εργασίας με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και να φέρει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος στις 21 Μαΐου. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ισχυρή δημόσια εκπαίδευση-πρόνοια και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη, δημοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.