ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Νέα διεθνής διάκριση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ

Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή (29.11.2018) ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) η κ. Γιουλιάνα Μποΰτσεβα, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ –ΙΤΕ), είναι ανάμεσα στους 291 επιστήμονες που θα χρηματοδοτηθούν από το ERC στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής δράσης για ώριμους επιστήμονες Consolidator Grants.

Το ερευνητικό πρόγραμμα RICONTRANS που διευθύνει η κ. Μποΰτσεβα, επικεφαλής ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, μελετά από την πλευρά της ιστορίας της τέχνης και της κοινωνικής ιστορίας τη «Διακίνηση και την Υποδοχή Ρωσικών Εικόνων στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου στη μακρά διάρκεια από τον 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου». Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας επιβράβευσε μια διεθνώς πρωτότυπη ερευνητική δράση που οι βάσεις της τέθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια από τη Γιουλιάνα Μποΰτσεβα στο ΙΜΣ –ΙΤΕ και έχει δώσει ήδη σημαντικά αποτελέσματα με δημοσιεύσεις, συνέδρια και την επιμέλεια εκθέσεων σε διάφορα μουσεία.

Με τη διάκριση της κ. Μποΰτσεβα  οι ερευνητές του ΙΜΣ-ΙΤΕ κερδίζουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό θεσμό των χορηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Οι προηγούμενες διακρίσεις ήταν στο πεδίο της Ναυτιλιακής Ιστορίας με τον κ.Απόστολο Δελή και της Οθωμανικής Ιστορίας με τον κ. Μαρίνο Σαρηγιάννη. Η σειρά αυτή των επιτυχιών πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο ΙΜΣ –ΙΤΕ και διαψεύδει έμπρακτα την άποψη που εκφράζεται από ορισμένες πλευρές ότι η έρευνα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική.

Η συνταγή της επιτυχίας είναι νέοι ελπιδοφόροι ερευνητές και ερευνήτριες που επιλέγουν θεματικές, οι οποίες εντάσσουν την ελληνική περίπτωση στις ευρύτερες πραγματικότητες στις οποίες αυτή ανήκει, και την προσεγγίζουν κινητοποιώντας μεικτές ομάδες από νέους  και διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ερευνητές.