ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Από 18 έως 600 ευρώ οι αναδρομικές επιστροφές

Τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 στα 3,2 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος 90% που θα επιβληθεί στα συγκυριακά κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αυτή η επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ.

Το μέτρο της επιστροφής αφορά του μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η επιστροφή αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και θα δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, το ελάχιστο ποσό επιστροφής είναι τα 18 ευρώ και το μέγιστο τα 600 ευρώ.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος περιλαμβάνουν δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Το πακέτο μέτρων έχει ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους λογαριασμός ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, μέχρι τα 600 ευρώ.

Ταυτόχρονα για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή και μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλεται έτσι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβονται τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι, η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

  • Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Παραδείγματα για τον μήνα Μάιο

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.
  • Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό Αέριο η κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα μη οικοκιακά τιμολόγια, για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Από 18 έως 600 ευρώ η επιστροφή

Το μέτρο της επιστροφής αφορά του μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, η επιστροφή δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, η ελάχιστη επιστροφή διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολής αίτησης σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος από κάθε ρολόι θα αντλείται από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιστροφή υπολογίζεται με βάση τη συνιδιοκτησία και τη χρήση.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η επιδότηση των νοικοκυριών μέχρι σήμερα φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. «Το πακέτο στήριξης θα επηρεάσει και θετικά τον πληθωρισμό, αναμένουμε μισή έως και μια μονάδα μείωση», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.