ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο για την Ελληνική Κυβέρνηση

Ακόμα μια καταδίκη – κόλαφο επεφύλαξε το Ευρωκοινοβούλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, βάζοντας την Ελλάδα για μια ακόμα φορά στη μαύρη λίστα μαζί με Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία, Μάλτα και Ουγγαρία.

Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη (28/2), το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, και επέκρινε την αδράνεια της Επιτροπής στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «υπογραμμίζουν ότι απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές».

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.