ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο εργαστήρι θεατρικού κοστουμιού από τη Μαντώ Ψυχουντάκη στην Καταπactή

Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη λειτουργεί από το 2013 με το Theater Academy, στο οποίο διδάσκονται όλες οι ειδικότητες που απαιτούνται για το ανέβασμα μίας θεατρικής παράστασης. Έχοντας στο τιμόνι εξειδικευμένους δασκάλους, παρέχει δημιουργική διέξοδο και μία ουσιαστική σπουδή στο θέατρο.

Από τις 22 Ιανουάριου 2022 ξεκινα το φετινό εργαστήρι ενδυματολογίας με την καταξιωμένη ενδυματολόγο Μαντώ Ψυχουντάκη. Τα εργαστήρια μπορούν να παρακολουθήσουν συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφού, τα μαθήματα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά. Απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, όσο και σε επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής ή του σχεδίου, οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική τέχνη. Ωστόσο, δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Εργαστήρι θεατρικού κοστουμιού με τη Μαντώ Ψυχουντάκη

Το εργαστήρι ενδυματολογίας

Έχει ως στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ώστε να μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικό με το αντικείμενο. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα αναλυθεί όλη η διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής θεατρικών ενδυμάτων, από την ανάγνωση του θεατρικού κειμένου μέχρι και το ανέβασμα της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των τμημάτων του Theater Academy. Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα μέσα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται με το ανέβασμα της παράστασης, στο τέλος Ιουλίου. Το σεμινάριο συνδυάζει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, καθώς και επισκέψεις σε πρόβες παραστάσεων. Τέλος, ο σπουδαστής θα έχει ολοκληρωμένη άποψη για το επάγγελμα του ενδυματολόγου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το θεατρικό ένδυμα.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου:

  1. Εισαγωγή / σύντομη ιστορική ανάδρομη.

● Ποιο είναι το επάγγελμα του ενδυματολόγου και τι είναι η ενδυματολογία.

● Ιστορική αναδρομή ανά δεκαετία πάνω στα κινήματα που επηρέασαν το θέατρο.

  1. Εισαγωγή στο θεατρικό κείμενο / διαδικασία

● Συνάντηση και συνεργασία με τη σκηνοθετική ομάδα και τους ηθοποιούς.

● Ανάθεση κειμένου /Ανάλυση κειμένου.

● Ιστορική έρευνα εποχής.

  1. Σύλληψη/ σχεδιασμός

● Σύλληψη ιδέας / μετρήσεις.

● Τεχνικές σχεδιασμού.

● Αποτύπωση ιδέας.

● Μέσα αποτύπωσης της ιδέας .

  1. Υφάσματα / υλικά

● Έρευνα υλικών και τεχνικών εφαρμογών.

● Διαχείριση προϋπολογισμού.

  1. Ολοκλήρωση διαδικασίας

● Εισαγωγή στη κατασκευή.

● Εικόνα για τα αξεσουάρ και τα μακιγιάζ ενός ρόλου .

● Πρόβες με όλον τον θίασο.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΩΣ ΨΥΧΟΥΝΤΑΚΗ

Η Μαντώ Ψυχουντάκη κατάγεται από το Ρέθυμνο και έχει μεγαλώσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σπούδασε σκηνογραφία – ενδυματολογία και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό και Τεχνολογικό όμιλο (AKTO) από όπου και αποφοίτησε με άριστα και στο Middlesex University (BA Design for Performance).

Έχει διακριθεί με 1ο βραβείο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Παρισιού (Paris play festival ), 1ο βραβείο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας(Venezia shorts Italy) και ήταν στην ομάδα που κατέκτησε το βραβείο Mezzo, Opera Production of the Year 2013 στην όπερα «Alessandro» του G. F. Handel. Από το 2011 δουλεύει ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος ,τα πρώτα χρόνια ως συνεργάτης του Πάρι Μέξη.

Από το 2012 έχει συνεργαστεί με τους : Nigel Lowery, Laine Rettmer, Πάρι Μέξη, Δημήτρη Δεγαΐτη, Νικορέστη Χανιωτάκη, Σοφία Φιλιππίδου, Δημοσθένη Φίλιππα, Κίρκη Καραλή, Μαριάννα Κάλμπαρη, Γρηγόρη Καραντινάκη, Κώστα Παπακωνσταντίνου κ.α.

Αυτήν την περίοδο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δουλειά της στις παραστάσεις «Vita brevis» σε σκηνοθεσία της Ανθής Σαββάκη, «Να σου πω μια ιστορία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πλειώνη και από τον Ιανουάριο στην παράσταση «Ανάμεσα σε δυο κόσμους, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

https://katapacti.gr/theatriki-akadimia/mathimata-endymatologias-theatrou/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

● Από την Παρασκευή 21/1/2022 και κάθε Παρασκευή 19:00-21:00 έως τέλη Ιουνίου2022.

● Το μάθημα θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής “Zoom”

● Συνολικό κόστος 300€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

● Early bird: Έκπτωση 10% επί του συνολικού κόστους για εγγραφές μέχρι τέλους του έτους.

● Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των δύο εργαστηρίων για όσους παρακολουθήσουν και το εργαστήρι θεατρικού κοστουμιού

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής:

Email: info@katapacti.gr

T.: 216 80 96 448

Κορομηλά 19 – Αθήνα (Ν. Κόσμος)

https://katapacti.gr/