ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Η μεταδοτικότητα του ιού ενισχύεται – Παγκόσμια ανησυχία!

Η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού έχει ενισχυθεί γνωστοποίησε ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Σιαογουέι, εντείνοντας – έτι περισσότερο – την ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, την ώρα που η λίστα των νεκρών μεγαλώνει.

Ο νεότερος απολογισμός των κινεζικών Αρχών κάνει λόγο για 56 νεκρούς και 1.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι Αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως απαγορεύει όλες τις πωλήσεις άγριων ζώων σε όλη την Κίνα, λαμβάνοντας, έτσι, ακόμη ένα μέτρο για την προστασία των πολιτών.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν, μέχρι στιγμής, περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Μα στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.

Να σημειωθεί πως ο ιός πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε σε μία τοπική αγορά στην πόλη Ουχάν, στην οποία πωλούνταν θαλασσινά και ζώα, μεταξύ των οποίων και νυχτερίδες και φίδια.

Δείτε live την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως στον παρακάτω χάρτη:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Αποκλεισμένο το Ουχάν

Στο σημείο «μηδέν», οι δρόμοι είναι άδειοι, πράγμα αξιοπερίεργο καθώς η πόλη είναι σπίτι 11 εκατομμυρίων ατόμων και κόμβος για το πέρασμα σε άλλες περιοχές της κινεζικής επικράτειας.

Μετά το ξέσπασμα του ιού, όμως, η πόλη έχει – σχεδόν – αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με τις Αρχές να μην επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο. Μόνο οχήματα που έχουν ειδική άδεια επιτρέπεται να κυκλοφορούν, όπως και κυβερνητικά οχήματα.