Νέους δρόμους στα Κρητικά υφαντά άνοιξαν οι γυναίκες επιχειρηματίες

Η καρδιά της Κρήτης “χτύπησε” στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα

Την αμέριστη στήριξη της στις γυναίκες επιχειρηματίες της Κρήτης δεσμεύτηκε να παρέχει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην έκθεση με “Τα Κρητικά υφαντά και η εξέλιξή τους”στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πρόκειται για μια διήμερη εκδήλωση με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης με τίτλο “Τα Κρητικά υφαντά και η εξέλιξή τους” που ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.

Μέσω της εκδήλωσης που αποτέλεσε μια προσπάθεια πολλών χρόνων δόθηκε η ευκαιρία στην καρδιάς της Κρήτης να “χτυπήσει δυνατά” και να εμπνεύσει συνδυάζοντας την παράδοση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης που πραγματοποιεί φέτος το Ίδρυμα με θέμα: “Ελληνική Μόδα: 100 χρόνια έμπνευσης και
δημιουργίας”.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Αποτελείτε τρομερά ελπιδοφόρο παράδειγμα για το πως κρατώντας το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν με μια στέρεη γνώση, συστηματική προσπάθεια και διάθεση καινοτομίας δε χανόμαστε στο λαβύρινθο του σημερινού περίπλοκου και ανταγωνιστικού κόσμου αλλά κερδίζουμε το παρόν και διασφαλίζουμε το μέλλον.

Σας συγχαίρω για την πορεία ως σήμερα και όσα είδα. Δεσμεύομαι ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή και ότι θα κατέβω στην Κρήτη να γνωρίσω όσα περισσότερα από τα μέλη σας γίνεται κι εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε το έργο σας με την ίδια αφοσίωση και τον ίδιο δυναμισμό”.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό όχι μόνον για τα καλά της λόγια, αλλά και για τις δεσμεύσεις της για περαιτέρω συνεργασία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να δημιουργήσουμε την επιχειρηματική προοπτική για τα μέλη μας ώστε τα έργα των χεριών τους που στηρίζονται ή εμπνέονται από την παράδοση να βρουν τη θέση τους στην αγορά της μόδας”.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη τόνισε: “ Η σημερινή μας δράση είναι σημαντική γιατί καλλιεργεί την εξωστρέφεια του συλλόγου μας και των μελών αλλά μας δίνει την ευκαιρία να πικοινωνήσουμε με τρόπο σύγχρονο και επιχειρηματικό μια παραδοσιακή τέχνη που παραλάβαμε από τις γιαγιάδες μας.

Η πρόεδρος ευχαρίστησε για την στήριξη τους την Περιφέρεια Κρήτης, το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Επιχειρηματιών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης προσέφερε κέρασμα με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα ενώ πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

– Σάββατο 16/11 – 12:00: Μουσικοχορευτική εκδήλωση με δρώμενο από τον Ερωτόκριτο, πλαισιωμένο με κρητική μουσική και χορό.

– Κυριακή 17/11- 12:00: Ομιλία με θέμα των Ερωτόκριτο, το τραγουδιστικό ερωτικό ποίημα της Κρήτης από τον Κ.Ν.Μ Καζαμιάκη, αρχιτέκτων ιστορικό αρχιτεκτονικής και ιστορικό τέχνης.