ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Νίκη Ξυλούρη: “Σαν σε φουρτουνιασμένη θάλασσα όταν παίζεις με τον Ψαραντώνη!”

Ανιψιά του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη και κόρη του σπουδαίου λυράρη Ψαραντώνη, η Νίκη Ξυλούρη παίζει κρουστά, συνθέτει και ερμηνεύει στο πλευρό του πατέρα της, ενώ παράλληλα χαράσσει τα προσωπικά μουσικά της βήματα και πέρα από την κρητική παράδοση.

Νίκη Ξυλούρη

Στα δώδεκα της η Νίκη Ξυλούρη τραγουδά στο φεστιβάλ για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου στην Γερμανία, ενώ συμμετέχει στο φεστιβάλ Μουσικός Αύγουστος  του Μάνου Χατζιδάκι, δίπλα στον πατέρα της Ψαραντώνη. Πρωτοεμφανίζεται στη δισκογραφία στο δίσκο Οι Ρίζες μου και λίγο αργότερα στο δίσκο να Κάμω θέλω ταραχή έχει επιμεληθεί την μουσική για το ντοκιμαντέρ Οι γυναίκες με τα μαύρα  (2006), έχει συνθέσει την μουσική για το ντοκιμαντέρ Εκεί στο Νότο  (2012) της Ανθής Νταουτάκη και έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών παραστάσεων και φεστιβάλ, σε Ελλάδα,Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Ευρώπη, Καναδά, και Αμερική.

Από τις 13 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2017, η Νίκη Ξυλούρη μαζί με τον Ψαραντώνη θα βρίσκεται στη σκηνή του Half Note.

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Κόρη του Ψαραντώνη, ανιψιά του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη, προερχόμενη από μια οικογένεια δεξιοτεχνών μουσικών, αυθεντικών ανθρώπων… Αδιαμφισβήτητα μια βαριά κληρονομιά. Πως τη διαχειρίζεστε;

«Από τις διηγήσεις του πατέρα μου κυρίως, έχω γνωρίσει τον θείο μου. Συχνά μιλά για τη γενναιότητά του, για το πόσο αληθινός και αγνός άνθρωπος ήταν, τη δύναμη της ψυχής του. Αληθινοί άνθρωποι και οι δυο που έζησαν από παιδιά πολύ δύσκολες καταστάσεις για τα σημερινά δεδομένα. Δημιούργησε ο κάθε ένας την δική του «σχολή», μουσικά και ερμηνευτικά. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη».

Δεν δίνετε συχνά συνεντεύξεις, ωστόσο τα μουσικά σας βήματα είναι σταθερά σε μια πορεία συνεχώς ανοδική. Θεωρείτε δύσκολο εγχείρημα να βγει η νεότερη γενιά της οικογένειας Ξυλούρη από τη σκιά των δυο εμβληματικών μορφών, πατέρα και θείου;

«Όχι δεν το θεωρώ δύσκολο. Ο Νίκος Ξυλούρης είχε την δική του προσωπική και μοναδική πορεία. Ο Ψαραντώνης έχει την δική του προσωπική και μοναδική πορεία. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός».

Γράφετε και παίζετε μουσική, ερμηνεύετε, βρίσκεστε στο πλευρό του Ψαραντώνη στις μουσικές παραστάσεις. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη από την αρχή -από μικρό παιδί- για εσάς;

«Νομίζω ναι. Από μικρό παιδί για εμένα η μουσική ήταν παιχνίδι, έκφραση και αυτοθεραπεία».

Πως είναι η συνεργασία σας με τον πατέρα σας και πως θα τον περιγράφατε ως μουσικό αλλά και ως άνθρωπο.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον μουσικά η συνεργασία μου μαζί του. Έχει δράση… Είσαι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα όταν παίζεις με τον Ψαραντώνη. Δεν πλατσουρίζεις στα ρηχά… Ως άνθρωπος είναι αυτό που φαίνεται. Αγνός και ουσιαστικός».

Τι εμπνέει, τι δίνει ενέργεια στη Νίκη και τι της έχει –ενδεχομένως- εμφυσήσει η Ανωγειανή καταγωγή της;

«Με εμπνέουν και μου δίνουν ενέργεια τα παιδιά μου (ο Γιώργης τεσσάρων και ο Αντώνης δυόμιση χρονών), η μουσική, τα «δυνατά» μου βιώματα. Στα δύσκολα η Ανωγειανή μου καταγωγή μού «λέει» να είμαι δυνατή και να μην χάνω το χιούμορ μου».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να σας ακούσουμε σε κάτι διαφορετικό, πέρα από την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης; Σε ποια άλλα είδη μουσικής νιώθετε κοντά και θα επιθυμούσατε να πειραματιστείτε;

«Ναι, έχω συμμετοχές που θα ακουστούν σύντομα. Σχεδόν όλα τα μουσικά είδη. Αυτό το καιρό μου αρέσει περισσότερο η πειραματική μουσική».

Υπάρχει νέα προσωπική δουλειά για εσάς στα σκαριά και επιπλέον τι θα ακούσει το κοινό στις παραστάσεις σας στο Ηalf Νote 13-16/01/17;

«Ναι, υπάρχει νέα προσωπική δουλειά στα σκαριά. Στο Ηalf Νote, σε αυτές μας τις παραστάσεις, θα παίξουμε μουσική από όλη την δισκογραφία του Ψαραντώνη, την δική μου, του Λάμπη Ξυλούρη που θα είναι μαζί μας στο ούτι, και του Γιάννη Παξιμαδάκη στο λαούτο. Επίσης, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα».

ΠΗΓΗin.gr