ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος και Γιάννης Ξυλούρης: Ζωντανή ηχογράφηση σε παρέα στα Ανώγεια το 1973!

Τον Σεπτέμβριο του 1973, μετά από ένα διάστημα εξαιρετικά επιτυχημένων καθημερινών παραστάσεων με ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ στο θέατρο από τις 22 Ιουνίου, σε ένα μικρό διάλειμμα, ο Νίκος Ξυλούρης – που συμμετείχε στην παράσταση ως τραγουδιστής – βρέθηκε στα Ανώγεια με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές.

Εκεί, στο «φυσικό του περιβάλλον», σε μία μικρή παρέα φίλων – μεταξύ των οποίων και το ζευγάρι Κώστα Καζάκου & Τζένης Καρέζη (1934-1992), πρωταγωνιστών της παράστασης και θιασαρχών, όπως επίσης και ο συγγραφέας του έργου, Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011) – ο Νίκος τραγούδησε και έπαιξε με τη λύρα του κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του ρεπερτορίου του για εκείνη την περίοδο. Στην παρέα βρισκόταν επίσης η κοινή φίλη τους, ραδιοφωνική παραγωγός Ρηνιώ Παπανικόλα (1936-2001) η οποία ηχογράφησε τμήμα της έκτακτης αυτής εμφάνισης σε μαγνητοταινία, το οποίο παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην αρχική του μορφή, με την παρούσα δημοσίευση.


Τον Νίκο Ξυλούρη συνοδεύει στο λαγούτο ο αδερφός του και συνεργάτης του από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, Γιάννης Ξυλούρης ή Ψαρογιάννης. Λαγούτο έπαιξε επίσης ο φίλος και συνεργάτης του Νίκου, Στέλιος Αεράκης. Στα ριζίτικα τραγούδια συνοδεύουν μέλη της παρέας. Παρών ήταν και ο στενός φίλος του Νίκου, Γιώργος Ξυλούρης (Μάγκας), τον οποίο προσφωνεί σε κάποια στιγμή.

Στην ηχογράφηση συνολικής διάρκειας 29μισι λεπτών ακούγονται τα παρακάτω κομμάτια:

1) Ανυφαντού (κοντυλιές)
2) Ο αντρειωμένος (ριζίτικο & συρτά)
3) Σε ψηλό βουνό (ριζίτικο)
4) Ο άντρας κάνει τη γενιά (συρτά)
5) Αγρίμια κι αγριμάκια μου (ριζίτικο)
6) Πότε θα κάνει ξαστεριά (ριζίτικο)

πηγή: facebook.com/NikosXylouris.OfficialPage